facebook

«Буковина наша»: румунські ультраправі зазіхають на територію України

Чинний уряд Румунії втратив підтримку парламенту – діюча проєвропейська коаліція розпалася і країна опинилася на межі дострокових виборів. Пандемія та економічні проблеми сприяють росту популярності як лівих – соціал-демократів, так і правих сил. Останні ж за словами у кишеню не лізуть – і не цураються претензій на Чернівецьку область. І румунських правих в цьому питанні не можна недооцінювати.

Соціологічні опитування показують зростання популярності правої партії AUR, яка відома своєю антивакцинаторською позицією та єврскептицизмом. Передвиборча програма  партії базувалася на чотирьох стовпах  – “традиційна сім’я”, “християнська віра”, “нація” та “свобода”. Партія виступає за об’єднання Румунії та Молдови (“Велика Румунія”), проти перетворення Європи на “федеральну наддержаву з єдиним урядом”, протистоїть політкоректності, атеїзму, мультикультуралізму та “гендерній ідеології”.

Треба зазначити, що донедавна Румунія залишалася своєрідним острівцем, де панував суспільний консенсус щодо європейської інтеграції. Пандемія і викликана нею економічна криза підірвали цей консенсус.

І це далеко не єдиний новий ризик. Зміцнення позицій AUR сприятиме посиленню ідеї “Великої Румунії” із ймовірними претензіями на українські території. Свого часу заяви румунських правих із претензіями на південні райони Одеської області та Чернівецьку область успішно використовувала російська пропаганда, і не виключено, що вона скористається цією нагодою і зараз, аби вбити клин між Україною та Румунією.

Тим часом, в тій же Буковині місцеві медіа пишуть про відверту румунізацію органів влади. Зокрема, повідомляють про місцевого депутата Олександра Швеця, який володіє румунським громадянством.

Артур Мунтян вже більше пів року працює на посаді заступника голови Чернівецької ОДА, досі не пройшовши спецперевірку та не отримавши права підпису та доступу до державної таємниці. За інсайдерською інформацією, теж через ймовірну наявність румунського громадянства.

Читайте також:  Жодної "дистанційки": на Буковині школи з невакцинованими вчителями закриють на карантин

І таких випадків – десятки, якщо не сотні!

Румунія – партнер України. Але, як і в будь-яких партнерських стосунках, нам слід дотримуватися правила «довіряй, але перевіряй». Нагадаємо, що за приховування другого громадянства держслужбовці можуть втратити роботу, усі пільги і навть понести кримінальну відповідальність!

А громадяни, яким стало відомо про такі зловживання з боку службовців, можуть повідомляти про це на гарячі лінії правоохоронців.

Шукайте деталі в групі Facebook