МОЗ опублікувало рецепти страв з нового шкільного меню: що готуватимуть для дітей
Міністерство охорони здоров’я опублікувало рецепти нового шкільного меню. Документи містять детальні пояснення з приготування страв із зазначенням маси продуктів на одну порцію. Що готуватимуть для дітей – читайте у статті.
Над наповненням матеріалів працював Євген Клопотенко з командою Cult Food. А шаблони рецептів розробляли спеціалісти Інституту харчових технологій, вони пройшли експертизу в Інституті громадського здоров’я.
Документи містять рецепти приготування різноманітних страв із зазначенням маси продуктів на одну порцію. Зокрема, вказано як приготувати зелений борщ зі шпинатом, морквяний, картопляний або сочевичний крем-суп.
Де знайти рецепти? У МОЗ наголосили, що документи є у вільному доступі, будь-яка школа може використовувати їх. А найбільший плюс – це те, що їх не потрібно повторно погоджувати. Всі рецепти страв з шкільного меню – дивіться за цим посиланням.
Страви та вироби з цієї технологічної документації можна вносити до будь-якого сезонного меню, зокрема і зимового. В ній наведено всі необхідні розрахунки, зазначені процеси приготування та температурні режими,
– додали у відомстві.
Як приготувати учням борщ з картоплею / Рецепт від Клопотенка / Дані: МОЗ
Також є рецепти безглютенових страви та інструкції, як таку їжу готувати.
Чим годуватимуть дітей у школах
Перші страви:
Суп овочевий,
Мінестроне,
Бульйон овочевий,
Суп Авголемоно,
Суп з крупою перловою або рисовою та томатом,
Суп гороховий,
Борщ з картоплею,
Полтавський борщ зі сливовим варенням,
Зелений борщ зі шпинатом
Морквяний / картопляний крем-суп,
Суп з квасолі,
Суп білий з галушками,
Капусняк з гарбузом,
Сочевичний суп-пюре.
Страви з яєць:
Скрамбл (звичайний і безглютеновий),
Пухкий омлет з орегано (звичайний і безглютеновий),
Фріттата.
Основні страви з м’яса та риби:
Пастуший пиріг з куркою,
Тушкована капуста з овочами та м’ясом,
Куліш з курячим м’ясом,
Плов з курячим м’ясом,
Чилі кон карне з куркою,
Котлета по-міланськи з сиром,
Курячі нагетси,
Курка по-італійськи,
Курячий шніцель,
Запечене філе курки з орегано,
Куряче стегно в гірчичному соусі,
Курка запечена в імбирному соусі,
Печеня по-домашньому з куркою,
Курка тушкована в соусі гуляш з кмином,
Бігос з гречкою та курячим м’ясом,
Чахохбілі з куркою.
Ліниві голубці з яловичиною,
Плов з булгуру та свинини,
Болоньєзе,
Кебаб з сиром,
Бефстроганов з вареною яловичиною,
Гуляш з вареної яловичини,
Китайська печеня зі свининою,
Французька печеня з яловичиною,
Верещака з яловичини,
Печеня по-домашньому зі свинини,
Чилі кон карне з яловичиною.
Рибні нагетси,
Риба запечена з морквою та цибулею,
Риба тушкована з овочами у томаті,
Минтай, запечений у соусі “Бешамель”,
Рибні фрикадельки,
Рибні стіки,
Рибні котлети,
Рибний закритий пиріг зі спеціями.
Гарніри:
Овочі з соусом “Бешамель”,
Товчанка,
Пшоняна каша з квашеною капустою,
Горохове пюре з зеленого гороху,
Горохове пюре з чорносливом,
Лобіо з квасолею,
Сочевиця зі спеціями
Квасоля біла / червона,
Кус-кус,
Галушки,
Ньоки картопляні (галушки),
Рис з кмином / з ореганом,
Відварена картопля,
Гречана каша з чебрецем,
Булгур,
Овочева паелья з куркумою (морква, цибуля),
Гречка з томатною пастою,
Каша пшенична,
Картопляне пюре з орегано,
Банош,
Овочеве соте,
Овочеве рагу з зеленим горошком,
Кабачки в панірувальних сухарях,
Різотто з зеленим горошком та твердим сиром.
Десерти:
Запіканка сирна / рисова з ягідним кюлі
Мак енд чіз,
Пан де калатрава,
Манний пудинг,
Бланманже,
Оладки кукурудзяні з манкою,
Панкейки бурякові,
Яблуко запечене з сиром,
Яблуко каркаде,
Шуліки з маком,
Печиво цитрусове,
Печиво вівсяне,
Ліниві вареники,
Сінабон з корицею,
Вертута з яблуком,
Тост з гороховим пюре та яйцем,
Запіканка морквяно-яблучна,
Запіканка сирна з яблуком та морквою,
Запіканка сирна з бананом та сметаною,
Кіфлик,
Львівський сирник з морквою,
Вегетаріанський закритий пиріг,
Запіканка пшоняна з гарбузом.
Безглютенові кондитерські вироби:
Бісквіт банановий безглютеновий,
Булочки з корицею безглютенові
Млинчики безглютенові.
Напої:
Компот з ягодами та м’ятою,
Узвар,
Кисіль вишневий,
Какао з молоком,
Напій з шипшини,
Чай масала,
Чай з липою / з мелісою,
Сік: яблучний, томатний, виноградний, морквяний, сливовий, абрикосовий.
Що відомо про нове шкільне меню
У новому шкільному меню зменшується кількість цукру, який споживатимуть діти – з 70 грам на день на 25 грам. Добовий обсяг солі становитиме не більше 5 грам. Хліб і булки замінять фруктами та овочами, цільними злаками та бобовими.
Окрім того, раніше меню укладали на два тижні для зимово-весняного і літньо-осіннього періодів року. Тепер воно має бути чотиритижневим для різних сезонів.
Чим заборонено годувати дітей у школах:
м’ясні і рибні продукти промислового і кулінарного виробництва; гриби;
непастеризоване молоко і молочні продукти, виготовлені з непастеризованого молока;
непастеризовані соки, газовані напої та кава.
рибні, м’ясні, плодоовочеві та інші консерви промислового виробництва, крім пастеризованих соків без додавання цукру і підсолоджувачів;
продукти (особливо чипси, сухарики) з вмістом солі більше 0,12 грам на 100 грам готового продукту або з вмістом цукрів більше 10 грам на 100 грам готового продукту;
також заборонено продавати кондитерські вироби та солодкі зернові продукти, вироби з кремом, морозиво, харчові концентрати.
Шукайте деталі в групі Facebook