facebook

“Велике занепокоєння і тривога лікарів”: що штам “Дельта” робить з імунітетом тих, хто вже нездужав вірусом

Штам “Дельта” заполонив уже всю Україну. По всій території нашої держави більшість зразків, взятих у хворих для аналізу, показують наявність саме цього варіанту небезпечного вірусу. Лікарі підкреслюють, що даний штам вельми агресивний.



Як інформує “Molbuk” з посиланням на “bioRxiv.org”, шведськими та італійськими науковцями було проведено дослідження, яке показало, що у більшості перехворілих на коронавірус антитіла зберігаються до 15 місяців.

В ході дослідження було проаналізовано 188 зразків крові у 136 одужуючих пацієнтів, які хворіли в різній формі. Для порівняння також взяли зразки крові 23 вакцинованих людей.

Вчені дослідили, що пік кількості антитіл припадав на 15-28-й день після інфікування. Потім відповідь антитіл IgG і титри нейтралізації плазми поступово знижувалися, але стабілізувалися через шість місяців, а плазмонейтралізуюча активність проти варіанту вірусу G614 зберігалася до 15 місяців.

Також середні нейтралізуючі титри проти бети, гамми та дельта варіантів в плазмі, зібраної на ранньому (15-103 дні) і пізньому (9-15 місяців) етапах одужання, були в 16 і 8 разів нижчими, ніж проти G614.

Тому фахівці прийшли до висновку, що імунітет проти коронавірусу в цілому тривалий, але поширення нових варіантів “викликає велике занепокоєння”.

Щоб вберегтися від COVID-19, потрібно дотримуватись наведених порад:

Тримайтеся на безпечній відстані від інших людей (принаймні 1 метр), навіть якщо вони не видаються хворими;

Надягайте маску, перебуваючи між людьми, особливо коли ви в приміщенні або не можете фізично дистанціюватися;

Надавайте перевагу відкритим місцям і добре провітрюваним приміщенням;

Часто мийте руки милом і водою або використовуйте спиртовмісний антисептик для рук;

Вакцинуйтеся;

Під час кашлю або чхання прикривайте ніс і рот зігнутим ліктем або серветкою;

Якщо погано почуваєтесь, залишайтеся вдома.

Читайте також:  "Симптоми із болючим знищенням організму, вірус несе біду і загибель": медики про можливого наступника штаму "Омікрон"

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.