facebook

Російський досвід Бухареста: Румунія створює свою «меншість» на території України

Донбас обирає депутатів до Державної Думи РФ. 150 тисяч мешканців окупованих районів Донецької та Луганської областей взяли участь в онлайн-голосуванні до російського парламенту.

Росія поставила собі за мету повністю вивести жителів ОРДЛО у російське політичне поле. Голоси не сильно впливають – буде там 600 тисяч, трохи більше, навіть мільйон. Але воно дуже впливає ідеологічно. Будуть всі пропагандисти, всі репортажі показувати: ми росіян підтримуємо, і так далі. Донбас використовують як інструмент – використав і викинув.

Роздача російських паспортів – це не м’яка сила. Намагання відкрити виборчи дільниці на окупованій території – це не м’яка сила. Тут треба використовувати такий термін: агресивний вплив Російської Федерації при гібридній агресії, яку вона проводить. Яка це м’яка сила, коли Росія стягнула війська до кордону та каже, що громадяни України будуть обирати та обиратися до російської Держдуми, бо у них є російський паспорт. Це відкрита агресія. Це системна робота зі знищення України.

Втім, не лише Росія використовує такий вид агресії проти України. Не від стає від неї і член ЄС та НАТО – Румунія. Румуни з 2009 року видають паспорти не лише громадянам України румунського походження, а громадянам нерумунського походження, які можуть довести, що їхні предки походять Північної Буковини, яка входила в склад Румунії.

Румунія намагається довести кількість своїх громадян на Буковині до 20%. Емісари з Бухареста закликають мешканців місцевих українських сіл заявляти себе румунами. Мовляв, тоді й паспорт країни-члена ЄС можна отримати набагато простіше.

Прості селяни, не обтяжені надмірним патріотизмом, у власній румунізації бачать вигоду. “Без усяких 5 000 євро їхати до Італії будемо”, – говорять деякі люди, які звикли подорожувати Європою в пошуках заробітку. Вони визнають: заради паспортів країни ЄС готові записатися румунами.

Читайте також:  Деградація Чорноморського флоту Російської Федерації - ЗМІ

Місцеві розповідають: у прикордонних селах уже третину населення становлять громадяни сусідньої держави. Оголошеннями про видачу румунських паспортів щодня завішують дошки і паркани.

У Чернівецькій області зараз мешкає близько мільйона осіб. Найбільше українців – 75%. Етнічна група румунів – 12%. Молдован – 7%. Але в офіційних документах Румунської республіки зазначено, що на Буковині вже 20% румунів. Арифметика проста: молдован прирівняли до румунів фактично через румунізацію молдовських шкіл. У сусідній країні досі не можуть змиритися з втратою Романії Маре – Великої Румунії. До речі, окрім Чернівецької області, «Велика Румунія» претендує і в окремі населені пункти  Верховинсьго району Прикарпаття.

І беручи чи купляючи румунський паспорт, треба задуматися – а чи не доведеться вкінці розплатитися розвалом власної країни?

 

Шукайте деталі в групі Facebook