facebook

Нардепи відправили Разумкова у відставку

У четвер, 7 жовтня, народні депутати відправили у відставку спікера Верховної Ради Дмитра Разумкова. Сам Разумков був присутній на засіданні після його відсторонення.

Буде обрано нового спікера Ради


За таке рішення проголосували 284 нардепи. Трансляцію з парламентської зали веде телеканал “Рада”

За відставку Разумкова проголосували 284 нардепи

За фракціями голоси розподілилися так: “Слуга народу” – 215, “Батьківщина” – 20, група “Партія “За майбутнє” – 19, група “Довіра” – 18, “Голос” і позафракційні – по 6, “Європейська солідарність” і ОПЗЖ – жодного голосу.

Цікаво, що зі “слуг” утрималися Олександр Бакумов, Валерій Божик, Дмитро Гурін, Дмитро Микиша.

Проголосували проти Людмила Буймістер, Олег Воронько, Оксана Дмитрієва, Артем Дмитрук, Володимир Козак, Василь Мокан, Неллі Яковлєва.

Не голосували Роман Бабій, Максим Бужанський, Аліна Загоруйко, Ольга Коваль, Михайло Крячко, Микола Сольський, Роман Соха.

Під час розгляду питання про відставку Разумкова головував народний депутат від “Слуги народу” Данило Гетманцев. При цьому з’ясувалося, що у Гетманцева конфлікт інтересів – його помічником працює дружина першого віцеспікера Руслана Стефанчук. Але Гетманцев це питання проігнорував.

Після голосування Разумков дав брифінг, на якому побічно підтвердив свої президентські амбіції.

“Президентські вибори поки не почалися. Раніше говорили, що з голови Верховної Ради ніколи не було президентів, сьогодні ми цей запобіжник прибрали”, – натякнув політик.

Нагадаємо, Разумков був обраний спікером Верховної Ради 29 серпня 2019 року, він займав цей пост 2 роки 1 місяць і 8 днів.

На посаду нового голови ВР було внесено наступні кандидатури:

Руслан Стефанчук (“Слуга народу”)

Ярослав Железняк (“Голос”)

Яна Зінкевич (“Європейська солідарність”)

Олексій Гончаренко (“Європейська солідарність”)

Гео Лерос (позафракційний)

Причини відставки Разумкова
Чутки про відставку почали ходити ще з початку вересня. Причиною стала нібито напруженість відносин між Разумковим і президентом Володимиром Зеленським. А “останньою краплею” була відмова глави ВР підписувати поспішно ухвалений закон про олігархів, в якому знайшли безліч помилок і протиріч. Раніше спікер відправив цей законопроєкт на розгляд Венеціанської комісії, всупереч позиції фракції СН.

Читайте також:  Пів тонни спирту, 5 км марлі та бензину на 9 млн грн: як депутатів готують до початку роботи після канікул

20 вересня Разумков заявив, що депутатам пропонують до 100 тисяч грн за підтримку “деяких відставок”. Він закликав антикорупційні органи перевірити інформацію про можливу скупку голосів.

Вже 30 вересня стало відомо, що глава фракції “Слуга народу” Давид Арахамія запросив підписні листи для зняття спікера. Необхідно було зібрати 150 підписів нардепів.

1 жовтня Арахамія зазначив, що крісло голови парламенту фактично належить “слугам”, і Разумков був делегований на цю посаду монобільшістю. Тому він може бути замінений, якщо у нього “не збігаються думки” з фракцією.

“Спочатку був інцидент з Венеціанською комісією, на жаль, після цього наші суперечки стали публічними. Потім почалася, як всередині фракції називають, “холодна регламентна війна”, – пояснив керівник “слуг”.

Пізніше голова партії СН Олександр Корнієнко додав, що відставка спікера ініційована “з політичних і регламентних причин”.

“Регламентні причини стосуються маніпулювання порядком денним і просування в ньому ініціатив, які вигідні спікеру і його найближчому оточенню”, – сказав він.

А політичні причини, за словами Корнієнка, полягають у зміні ідеологічного спрямування Разумкова.

Свій коментар щодо відставки глави Ради дав і сам Зеленський на зборах “слуг” у Трускавці. Він заявив, що великою помилкою Разумкова стало “винесення розбіжностей у публічну площину”.

“Для мене це як меню від партії “Слуга народу”. Воно напрацьоване. Це меню – це наші обов’язки. Тому дуже просто. Якщо ми боремося з олігархами – підпишіть закон, якщо не підписуєте – шукайте іншу команду”, – підкреслив президент.

На цих же зборах депутати зібрали понад 150 підписів за розгляд відставки спікера Ради.

Відсторонення Разумкова
Повернувшись з Трускавця, “слуги” відмовилися зустрітися з главою парламенту, хоча він запрошував усі фракції, щоб обговорити свою “незадовільну роботу”.

Читайте також:  Піде у відставку! Зеленський сколихнув країну останньою заявою. Українці такого ще не чули

А 5 жовтня депутати усунули Разумкова від ведення засідань на два пленарних дні.

Під час спілкування з журналістами відсторонений спікер заявив, що вважає можливу відставку незаконною, проте звертатися до суду, щоб довести свою правоту, не буде. При цьому він піде в суд, якщо у нього заберуть депутатський мандат.

“Так, я буду відстоювати свої права. Тому що це вже не про посади, а це про можливість робити те, що я обіцяв як політик”, – сказав Разумков.

Також він зазначив, що міг би довести свою позицію і переконати “слуг народу” на їхньому з’їзді в Трускавці, однак йому не дали такої можливості.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.