facebook

Вчені з’ясували, як знижується ефективність вакцини Pfizer: через шість місяців падає майже в два рази

Ефективність вакцини Pfizer через шість місяців падає майже в два рази. Вчені заговорили про реальну необхідність третьої дози.



Про це повідомляє Reuters.

Згідно з дослідженнями Pfizer і медичної мережі Kaiser Permanente, через півроку ефективність препарату знижується з 88% до 47%.

Експерти залучили до дослідження 3,4 млн людей у Південній Каліфорнії і протягом 8 місяців (з грудня 2020 по серпень 2021) вивчали поведінку препарату в організмі людини.

Так, друга доза Pfize від компанії BioNTech захищає від штаму “Дельта” на 93% через місяць після вакцинації. Через чотири місяці ефективність знижується до 53%. До інших штамів коронавірусу через 4-5 місяців вакцина знижує ефективність з 97% до 67%.

Але разом з цим дослідження показали, що вакцина на 90% захищає від госпіталізації, а значить і важкого перебігу хвороби. Триває цей ефект мінімум 6 місяців.

Вчені заявляють, що штам “Дельта” не в повному обсязі не підвладний вакцинам, інакше б не було таких високих показників і вакцина просто б не працювала.

Зниження ефективності вакцини Pfizer вчені пов’язують з ослабленням імунітету, а не з небезпечним штамом “Дельта”.

Третє щеплення вперше почали робити в Ізраїлі, щоб зміцнити імунітет населення. Також третій укол підтримали і в Європейському агентстві з лікарських засобів.

Читайте також:  Космічний апарат НАСА вперше в історії наближається до Плутона

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.