facebook

Службовці двох країн: чому чиновники з двома громадянствами – небезпечні

Біпатризм – явище, поширене в усьому західному світі. У США, Канаді, Фінляндії, Бельгії та кількох інших європейських державах подвійне громадянство – дозволене. В Європі це питання регулюється спеціальною конвенцією про громадянство – мовляв, кожна країна сама вирішує, як їй бути з біпатридами. Втім в Україні – своя специфіка. І тенденції – загрозливі.

Не так давно контррозвідка виявила на Прикарпатті трьох чиновників, які приховували громадянство інших країн – Польщі та Угорщини. І все б нічого, та ці службовці мали доступ до державної таємниці!

З паспортом громадянки сусідньої країни ЄС виявилася і чиновниця, робота якої була пов’язана з використанням даних інформаційних систем і електронних реєстрів регіонального управління Пенсійного фонду. Іноземне громадянство мав і високопосадовець Головного управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області. Його посадові обов’язки передбачали доступ до службової інформації в оборонній сфері.

Чиновників звільнили, але – це єдине покарання, яке вони понесли. І поки народні депутати думають, як бути з явищем подвійного громадянства, кількість чиновників-біпатридів аж ніяк не зменшується.

Кричущим випадком є історія скандального олігарха Ігоря Коломойського. У 2014-2015-му він очолював Дніпропетровську ОДА, маючи окрім українського… ще два громадянства! В результаті, він успішно переховується від українського слідства за кордоном – то в Ізраїлі, то в Швейцарії. І нести відповідальність за економічні та кримінальні злочини він не поспішає – видавати свого громадянина не збираються ні одна, ні інша країни.

Втім, є ще одна загроза, яку в собі несе подвійне громадянство – особливо у чиновників. В умовах зовнішньої агресії проти України з боку РФ наявність в українських громадян російських паспортів може стати виправданням для путінського режиму стосовно введення своїх військ на українську територію.

Читайте також:  В Україні посилять контроль за карантином: Степанов пообіцяв жорсткі заходи

Крім того, наявність в українських громадян паспортів інших держав – це тривожний дзвіночок для України відносно можливої роботи власних громадян на іноземні спецслужби.

Навряд чи чиновник, який відповідає за формування чи реалізацію державної політики України і при цьому має ще кілька паспортів інших держав, дійсно зацікавлений у розвитку та процвітанню України. Мало того – його справжні мотиви можуть бути діаметрально протилежними.

Чиновникам слід пам’ятати – згідно чинного законодавства, подвійне громадянство є підставою для звільнення. А іноземні держави годувати їхні сім’ї – не будуть.

 

 

Шукайте деталі в групі Facebook