facebook

Скандал через вакцинацію вчителів: у школі Чернігова батьки влаштували протест проти щеплень педпрацівників від COVID-19

Директорку закладу освіти звинуватили у примусі працівників до вакцинації від коронавірусу, – повідомляє ВСЕОСВІТА.

У Чернігові батьки разом з представниками громадської організації «Доста» прийшли у заклад освіти з протестом проти вакцинації педагогів. Приводом стала ситуація, яка розгорнулась навколо вчителя фізичної культури: за відмову щепитися від COVID-19 чоловік отримав попередження про те, що його не буде допущено до роботи.

Свої претензії батьки висловили директорці закладу освіти № 27 Оксані Колесник, апелювавши до бланка, який директорка немовбито виклала у внутрішній батьківський чат школи. Так, у бланку прописано, що невакциновані вчителі повинні надати ПЛР-тест, який діє 72 годин, або ж відповідний сертифікат про щеплення однією чи двома дозами.

Невакциновані працівники, які 23.09 прийдуть на роботу без тесту ПЛР, не будуть допущені [до роботи]. Буде складено акт й встановлено прогул. Відповідно до статті 40 КЗпП прогул [визначається] як підстава для розірвання трудового договору з працівником за ініціативи власника або уповноваженого органу, – йшлося у повідомленні у батьківському чаті.

Проте директорка школи наголосила, що наразі абсолютно усі вчителі працюють у звичному режимі. Жодної вказівки щодо примусового вакцинування педпрацівників не було, а підставою для надання ПЛР-тесту або ж свідоцтва про вакцинацію є постанова Кабінету Міністрів № 1236, якою встановлено нові карантинні обмеження в епідемічних зонах. Відповідно, заклад освіти, в якому менше ніж 80% щеплених працівників, переходить на дистанційку.

Крім того, цією ж постановою чітко визначені правила дотримання епідемічних норм, зокрема обов’язкове носіння масок. На відео ж видно, що батьки разом з ГО «Доста» та її представником Олександром Єрмаком знаходяться у приміщенні школи без індивідуальних засобів захисту.

Читайте також:  Люди, які після повної вакцинації підхопили коронавірус, мають "супер імунітет" – дослідження

Хто така «Доста»?



Громадська організація «Доста» своєю головною метою визначає сприяння захисту громадянських прав українців, захисту громадян від свавілля влади, що порушує конституційні права.

У коментарях під відео користувачі соціальних мереж розділилися на три табори. Одні повністю підтримали ініціативу батьків:

Карінка Степанова: «Невже ще є розсудливі, розумні, добрі й чуйні батьки, які переживають за вчителів?! Молодці!».

Інші заступилися за директорку:

Мирослава Аврамук: «Директор школи не ухвалює такі рішення! Такі ділові, а особливо на чолі з цим язикатим мужиком, – сходіть до Верховної ради й там розкажіть про конституцію і права людини. Всі накази приходять зверху, і директор/вчителі зобов’язані їх виконувати, бо знаходяться на державній роботі. Посвідчення вчителя – з яких пір воно існує? І з якої такої радості людина повинна надавати свої особисті документи неуповноваженим особам?».

А деякі користувачі зазначили, що й самим батькам варто вакцинуватися, аби вберегти здоров’я не лише вчителів, але й власних дітей:

Світлана Бокеєва: «Батьки повинні також вакцинуватися, щоб зберегти здоров’я вчителів і своїх дітей. А вчителям – терпіння витримати це хамство».

ЩО ГОВОРИТЬ ЗАКОНОДАВСТВО?

Зміни до постанови Уряду № 1236 від 9 грудня 2020 року запроваджують нові карантинні обмеження. Так, у «жовтій» зоні карантину в очному режимі можуть працювати лише ті заклади освіти, де вакцинувалися хоча б однією дозою не менше ніж 80% працівників. Якщо ця умова не буде виконана, заклад перейде на дистанційний формат роботи. У «червоній» ж зоні мають бути вакциновані 100% педпрацівників.

Документи, які можуть надати працівники шкіл:

жовтий COVID-сертифікат, який підтверджує щеплення однією дозою дводозної вакцини (генерується через портал «Дія»);
зелений COVID-сертифікат, який підтверджує повний курс однодозної чи дводозної вакцини (генерується через портал «Дія»);
міжнародне свідоцтво про вакцинацію (видається сімейним лікарем після отримання повного курсу щеплення від COVID-19);
довідка 063 (видається сімейним лікарем після щеплення однією дозою дводозної вакцини);
COVID-сертифікат про одужання особи від зазначеної хвороби (сертифікати генеруватимуться після настання відповідної технічної можливості).
ЧИ МОЖЕ ДИРЕКТОР ЗАКЛАДУ ЗБИРАТИ ПЕРСОНАЛЬНІ ДАНІ ЩОДО ВАКЦИНАЦІЇ ВЧИТЕЛІВ?

Читайте також:  Ivan NAVI прочитав лекцію студентам Івано-Франківська

За словами головного санітарного лікаря Ігоря Кузіна, щоб розуміти, на якому рівні охоплення вакцинацією знаходиться заклад освіти, директор може збирати дані з медичних книжок педагогів:

Певна частина медінформації на рівні шкіл усе одно циркулює. Є особиста медична книжка, де є усі результати аналізів, інформація про стан вакцинації. Це обов’язковий елемент для вчителя, коли він приходить на роботу, щороку проходить повторні огляди. Директор школи має доступ до цієї інформації й може збирати її від учителів.

#Кузін також додав, що оприлюднення цієї інформації й широке поширення із зазначенням персональних даних або використання її з порушенням прав учителів, застосування штрафів, погрози звільнення є протизаконним.

Однак єдиний шлях отримати інформацію – через керівників закладів освіти. Вони й нестимуть відповідальність за гарантування безпечних умов освітнього процесу.

ЗАПРОВАДЖЕННЯ ОБОВ’ЯЗКОВОЇ ВАКЦИНАЦІЇ ДЛЯ ПРАЦІВНИКІВ СФЕРИ ОСВІТИ – ЗАКОННО?

Під час засідання уряду, 22 вересня 2021 року, очільник МОЗ Віктор Ляшко запропонував запровадити обов’язкові профілактичні щеплення від COVID-19 для певних категорій професій, зокрема для працівників закладів освіти.

Згідно зі статтею 12 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» передбачено, що працівники окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких може призвести до зараження цих працівників та/або поширеннями ними інфекційних хвороб, підлягають обов’язковим профілактичним щепленням проти відповідних інфекційних хвороб.

Крім того, за словами Ляшка, Європейський суд з прав людини у квітні 2021 року підтвердив положення національного законодавства України, що обов’язкова вакцинація є законною і може бути необхідною у демократичних суспільствах та не суперечить Конвенції про захист прав людини й основоположних свобод.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.