facebook

Івано-Франківщина опинилася під загрозою переходу до “червоної” зони карантину (відео)

І вже зараз є регіони, які буквально за крок – до “червоної зони”. Таких чотири: Івано-Франківська, Чернівецька, Тернопільська та Волинська області.



Що там відбувається? Чи переповнені лікарні? І чи готові люди до можливого повернення локдауну? Репортаж – із місця:

Збільшення на шістдесят відсотків лише за тиждень. Рівень захворюваності на ковід на Прикарпатті стрімко йде в гору. А разом із ним і показник госпіталізації. В Івано-франківській центральній лікарні щодня по тридцять нових пацієнтів, пишуть Версії з посиланням на Подробиці.

Володимир Вовчук, заступник директора Центральної міської клінічної лікарні:

Хворі поступають важкі, кисневозалежні. Ми маємо на нині 35 кисневозалежних хворих, кожен третій кисневозалежний. Тому важкі поступають хворі.

Лише за вчора в медзакладі використали дев’ятсот кілограмів кисню. Два ковідних відділення – повністю заповнені. На вихідних заново облаштували ще одне – на сорок місць.

Володимир Вовчук, заступник директора Центральної міської клінічної лікарні:

Наступне відділення будемо розгортати. Але це не безрозмірно. Якщо буде кількість хворих більша, то знову будуть великі труднощі для нас. Ви ж розумієте що не один ковід. Ми вже півтора року не надаємо нормально допомогу іншим – хірургічним, неврологічним, кардіологічним. Ми бачимо, що ці хворі поступають до нас запущені.

Додаткові відділення перепрофільовують і в інших медзакладах міста. Загалом у трьох лікарнях Івано-франківська нині госпіталізовано вже три сотні ковідних пацієнтів.

Марія Бойко, начальниця управління охорони здоров’я Івано-Франківської міської ради:

Кожного дня ми розгортаємо додаткові ліжка, і додаткові відділення. Тому що кількість пацієнтів із коронавірусною хворобою зростає. Всі пацієнти, які лежать в наших стаціонарах були не вакцинованими, всі, які померли були не вакцинованими.

Читайте також:  Солодкий сюрприз: франківчанці продали цукерки з хробаками (відео)

За рівнем вакцинації Прикарпаття пасе задніх. Кількість імунізованих на сьогодні лише трохи перевищує 11 відсотків. Із західних областей менше – лише на Волині. Разом із Чернівецькою і Тернопільською. Самі ці чотири області нині – за крок до “червоної зони”.

Руслан Савчук, головний санітарний лікар в Івано-Франківській області:

Тому, якщо ми сьогодні вчасно не зупинимося в частині швидкої передачі вірусу, тих ближніх контактах, то ми найближчим часом на наступному засіданні можемо ввійти в наступну зону. Найближчі два-три тижня ми можемо в ту “червону” зону заскочити.

Проте самі жителі Прикарпаття впевнені: ситуація не така драматична, як її малюють. І вакцинуватися – не поспішають.

Ніна, жителька Івано-франківська:

Не готові. До за скоро. У нас нема так багато хворих по моєму. – Вакциновані? – Неа. Поки мене не прижимає. Я не вакцинуюсь.

Анатолій, житель Івано-франківська:

Чесно кажучи, судячи із тих повідомлень, які є, наша область, якщо брати статистику за понеділок, вона не є настільки критичною. Здається близько ста було хворих. Але є надія, що ми цього уникнемо і ситуація нормалізується.

В області почали масштабну кампанію за вакцинацію. В Івано-Франківську освітян стимулюватимуть грошима – по тисячі гривень премії тим, хто зробив щеплення.

Руслан Марцінків, міський голова Івано-франківська:

Перший заклад, який досягне ста відсотків, отримає мільйон гривень на інфраструктуру, розвиток школи.

В Івано-франківській громаді лише чотири навчальні заклади не дійшли позначки 80 відсотків.

У сусідньому Закарпатті – ситуація з вакцинацією освітян значно гірша. Там із шести сотень навчальних закладів області працювати в “жовтій зоні” зможуть наразі лише 150. Та й кількість хворих зростає в геометричній прогресії. А разом із цим і рівень госпіталізації. Найбільше завантажена обласна інфекційна – тут зайнято майже шістдесят відсотків ліжкомісць.

Читайте також:  Знову сказ: в одному із сіл на Прикарпатті ввели карантин

Михайло Поляк, директор Закарпатської обласної клінічної інфекційної лікарні:

Хочу зазначити те, що начала зростати й смертність. Майже кожного дня, кожну добу, ми відмічаємо, що помирають дві-три особи. Що стосується хто помирає, помирають у більшості випадків – це люди за 50, особливо за 60 років.

У більшості підтверджений саме “Дельта” штам, який поширюється швидше. Тож, якщо нічого не робити, то вже зовсім скоро і Закарпаття “почервоніє”.

Михайло Поляк, директор Закарпатської обласної клінічної інфекційної лікарні:

Якщо ми будемо йти такими темпами, як від учора до сьогодні, то звичайно ми не далеко стоїмо від того. І особливо, дивлячись на людей, як вони себе поводять. Що зовсім перестали носити маски, і не дотримуються дистанції.

Вікторія Тимчик, завідувачка відділу епіднагляду Закарпатського обласного центру контролю і профілактики хвороб МОЗ України:

Цього тижня ми зафіксували максимум. Це у нас збільшилася кількість зареєстрованих випадків на 82 відсотки. Це звичайно тривожні тенденції.

Чи потраплять Прикарпаття та Закарпаття в “червону зону” – залежать від того, як області впораються з ситуацією,- кажуть експерти. А контролювати її можна буде лише за умови дотриманням усіх карантинних заходів.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.