facebook

За борги комунальних підприємств розрахуються всі українці: подробиці закону, підписаного президентом

Борги комунальних підприємств, які в них утворилися, доведеться оплачувати всім українцям. Їх будуть погашати за рахунок коштів із бюджету. При цьому провини комунальників у цих боргах немає.



Наприкінці серпня цього року президент Володимир Зеленський підписав закон “Про заходи, спрямовані на подолання кризових явищ і забезпечення фінансової стабільності на ринку природного газу”. Іншими словами, це – закон про реструктуризацію боргів ТКЕ (теплової комунальної енергетики) і ВКГ (водопровідно-каналізаційного господарства).

Завдяки введенню в дію цього закону, з підприємств теплокомуненерго, а також водоканалів будуть списані суми заборгованості, яка в них виникла через різницю у собівартості їхніх витрат на забезпечення комунальної послуги і тарифів, за якими споживачі сплачували їм за цю послугу.

Загалом, комунальні підприємства витрачали на виробництво тепла і послуги водопостачання більше, ніж ми, споживачі, їм платили. А ми платили їм мало через те, що за домовленістю з владою вони не виставляли нам повну ціну за спожиті послуги.

Замість цього влада рік від року обіцяла комунальникам знайти кошти для компенсації цієї заборгованості. Але кошти так і не були знайдені. Так тривало вже не один рік (термін сплати за боргами був призначений ще на 1 липня 2016 року). З тих пір боргова яма комунальників стала глибшою, а проблема так і не вирішилась.

І лише зараз влада зважилася розрубати цей гордіїв вузол (і в цьому треба віддати їй належне). Таким чином, було прийнято закон про реструктуризацію заборгованості комунальних підприємств перед постачальниками енергоресурсів. В даному випадку – перед постачальниками газу та електроенергії.

Згідно з підрахунками уряду, реструктуризації підлягають близько 100 мільярдів накопичених боргів. Це аж ніяк не означає, що з боржників буде списана уся ця сума. Спишуть лише частину. Решту – реструктуризують, звільнивши від сплати пені і штрафів.

Читайте також:  Кількість загиблих у Непалі перевищила 7 тисяч осіб

Таким чином, закон передбачає наступне:
процес реструктуризації заборгованості підприємств теплопостачання за природний газ перед НАК Нафтогаз України;
можливість погашення за рахунок державного бюджету заборгованості, що дорівнює різниці в тарифах перед підприємствами ТКЕ (теплокомуненерго) і ВКГ (водопровідно-каналізаційного господарства);
включення до складу заборгованості, що підлягає реструктуризації, заборгованості підприємств, щодо якої ухвалено судові рішення або укладені мирові угоди.
Так, частина заборгованості буде погашена за рахунок бюджетних коштів. Тобто, опосередковано кожен українець заплатить за борги комунальників. Однак іншого способу “відсікти хвіст” цим боргам немає.

При цьому уряд вже пригрозив комунальникам, що перевірить кожну копійку їхньої заборгованості на предмет можливих невиправданих витрат. Нічого не компенсуватимуть без доказів, що гроші були витрачені за цільовим призначенням.

Поки ще не вирішені джерела фінансування цієї заборгованості. Не виключено, що частину грошей візьмуть із тієї суми, яку виділив нам МВФ на підтримку економіки після ковіду. (До речі, ці гроші ми не маємо повертати МВФ: це – не кредит, а допомога, – авт.)

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.