facebook

Школи не мають знати прізвищ вакцинованих вчителів, – освітній омбудсмен

У школах для роботи в очному режимі при посиленому карантині має бути вакциновано 80% працівників. Проте, за словами освітнього омбудсмена, заклади освіти не мають знати прізвища щеплених вчителів.

Сергій Горбачов розповів, що МОН разом із МОЗ мають напрацювати рішення, як би школи могли знати кількість вакцинованих працівників у себе, але не знали їх прізвищ.

Освітній омбудсмен наголосив, що це вже реалізовано на Одещині. Там департаменти освіти й охорони здоров’я постійно обмінюються інформацією.

Необхідно подавати лише деперсоналізовану інформацію, тому що повідомлення імен вакцинованих – це порушення медичної таємниці. В Україні медицина бачить прізвища, а освіта – ні. І не має бачити, бо це буде приводом до тиску і змушення до вакцинації, яка наразі у нас є добровільною,
– сказав Горбачов.

За його словами, у нашій країні тримач інформації про стан здоров’я людини – це медичний заклад та сімейний лікар. Було б добре, щоб департамент охорони здоров’я раз на тиждень подавав до кожної школи інформацію, що там вакциновано стільки-то працівників.

Зазначимо, що постанова уряду забороняє роботу шкіл у жовтій та помаранчевій зонах, якщо в них вакциновано менш як 80% працівників. В такому випадку учні будуть навчатися онлайн.

І оскільки всю територію України з 13 вересня планують перевести на жовтий рівень епідемічної небезпеки, то очільник МОЗ радить школам та вишам готуватися до дистанційки.

Додамо, що у МОН розповіли виданню “РБК-Україна”, скільки співробітників закладів освіти зробили щеплення від коронавірусу.




За їх словами, наразі провакциновано менше 60% від загальної кількості. Зокрема:

майже 158 тисяч (однією та двома дозами) працівників садочків, що становить 54,2% від загальної кількості;
понад 380 тисяч (однією та двома дозами) працівники шкіл, що становить 58,2% від загальної кількості;
44 тисячі (однією та двома дозами) працівників вишів, що становить 52,2% від загальної кількості.
При цьому в Міносвіти не змогли надати виданню інформацію про рівень вакцинації по окремих регіонах і навчальним закладам.

Читайте також:  В Італії школярів змусять займатися проблемами глобального потепління

До слова, з понеділка, 13 вересня, Чернігівська та Сумська області можуть закрити на карантин більшість шкіл та дитячих садочків. Діти там перейдуть на онлайн-навчання.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.