facebook

Прихована загроза з Румунії: продаж паспортів для відродження імперії

Сотні тисяч. Можливо – мільйон. Саме стільки мешканців окупованих районів Донбасу уже отримали російські паспорти. Згодом, завдяки цьому РФ може застосувати своє законодавство про захист громадян за кордоном. Таке вони вже робили в Південній Осетії та Абхазії у 2008-му. Та не лише Росія застосовує прийом з громадянством. Загроза йде і з півдня.

З 1991-го року, з розпадом СРСР, Румунія почала заявляти про претензії на «свої, незаконно анексовані, території». Йдеться про південну частину Буковини та Одеської області. Частіше за інших про несправедливе роз’єднання своєї держави заявляв екс-Президент Румунії Троян Бесеску. На його думку, в 1940 році СРСР незаконно відібрав румунські землі, які увійшли до складу України.Не відставав від нього і екс-прем’єр Віктор Понта.

У 2009 році тоді ще Президент Бесеску підписав закон про спрощення надання громадянства особам, що проживали на території Румунії в межах до 1940 року, а також їх нащадкам до третього коліна.

Сьогодні придбати румунський паспорт в Одеській області – не проблема. Наприклад, в Ізмаїлі це буде коштувати 200-1000 дол. Виготовлення паспорта триває близько двох тижнів. Ознайомитися з пропозиціями такої послуги можна навіть в місцевих нотаріальних конторах.

Купити паспорт можна і в Івано-Франківську! Щоправда, розцінки уже набагато вищі – до кількох тисяч доларів США.

Чому це небезпечно? Все просто. Зараз ні НАТО, ні ЄС (членами яких є Румунія) не дадуть Бухаресту втілити свої територіальні претензії. Тож у них залишається шанс на референдуми місцевих громад – мовляв, румунська громада, яка компактно проживає в районі, проголосували за возз’єднання з історичною батьківщиною. Як це діє, у Криму вже продемонструвала Росія.

Для самих людей, які придбали паспорт, існує ще одна загроза. Так, вони порушують українське законодавство. Але не тільки. У країнах ЄС міграційна ситуація є непростою, адже добробут і стабільність провокують неконтрольовані міграційні потоки. Державам-членам Союзу необхідно захищати соціально-економічні права своїх громадян, які підпадають під ризик неконкурентоспроможності через переповнення ринку дешевою робочою силою. Тому, навіть якщо фірма, до якої звернувся українець, виконає своє зобов‘язання – і він отримає громадянство ЄС, немає жодних гарантій, що з плином часу фальсифікацію не буде виявлено, а до порушника – не будуть застосовані санкції (у тому числі заборона на в‘їзд до країн Шенгенської угоди). А так як однією із цілей, закріплених в Установчих договорах ЄС, є створення правового простору та забезпечення системи європейських цінностей – протистояння корупції та обігу фальшивих документів є пріоритетним завданням як для Європолу, так і для правоохоронних органів держав-членів. Тому, цілком вірогідно, що учасників нелегальної репатріації буде притягнуто до адміністративної чи кримінальної відповідальності у європейських державах. Якщо простіше – платите кілька тисяч доларів і сідаєте до в’язниці.

Читайте також:  ДТП на Тисмениччині: вантажівка з вагітною перекинулась в кювет

Тож, якщо зустрічаючи оголошення про продаж паспортів – обходьте повз. А ще краще – телефонуйте правоохоронцям.

Шукайте деталі в групі Facebook