facebook

Як школи України працюватимуть з 1 вересня: форма навчання, карантинні правила й дати канікул

У середу, 1 вересня, в Україні почнеться новий, 2021-2022 навчальний рік. З його наближенням в країні зростає рівень захворюваності на коронавірус.

Школа 2021-2022


І хоча на сьогоднішній день вся територія держави перебуває в “зеленій” зоні, у школах продовжать діяти деякі карантинні обмеження. Як проходитиме освітній процес, розповідає OBOZREVATEL.

Очно або дистанційно
Раніше міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко заявив, що у випадку збереження на території країни зеленого рівня епідемічної небезпеки, навчальний процес розпочнеться без будь-яких обмежень, але з дотриманням епідеміологічних правил, загальних для всіх публічних закладів.

Зі свого боку, міністр освіти Сергій Шкарлет пояснив, що на дистанційну форму навчання переходитимуть школи в областях з червоної, помаранчевої або жовтої зон. При цьому, за його словами, всі дитячі садки й початкові класи мають навчатися очно незалежно від епідеміологічної ситуації.

Вакцинація вчителів
Згідно з постановою Кабінету міністрів № 787 від 28 липня 2021 року, деякі школи зможуть навчати в очній формі навіть у разі посилення карантину – ті, у яких від COVID-19 повністю щеплено не менше 80% персоналу.

Такі навчальні заклади зможуть приймати дітей у своїх стінах навіть після оголошення червоної зони.

Карантинні правила в школах
Учням початкової школи дозволили не носити маски, а решту зобов’язали вдягати їх на перервах. Розклад має бути складено таким чином, щоб уникнути скупчення учнів.

У кожному класі має бути місце для дезінфекції рук, й після кожного уроку приміщення повинно провітрюватися протягом десяти хвилин.

У вчителів при вході буде вимірюватися температура: вона не має перевищувати 37,2 градуса. Перебувати без маски в школі їм дозволено тільки в “зеленій” і “жовтій” зонах.

Читайте також:  З понеділка освітні заклади України змінюють форму навчання (ОФІЦІЙНО)

Перед початком уроків викладач повинен опитати учнів про їхнє самопочуття. У разі симптомів хвороби учень повинен вдягти маску й піти на ізоляцію в спеціальне приміщення. Далі спільно з батьками дитини вирішується питання про огляд лікарем. Усі однокласники учня, у якого виявили коронавірус, повинні піти на самоізоляцію.

Чи будуть пускати до шкіл батьків
Заходити до будівлі школи зможуть лише ті батьки й опікуни, які супроводжують учнів з інвалідністю. Водночас, як розповів “Фактам” начальник головного управління загальної середньої та дошкільної освіти Міносвіти Юрій Кононенко, керівництво конкретної школи має право вирішувати самостійно, чи пускати батьків до закладу.

Коли шкільні канікули в 2021-2022 навчальному році
Згідно з рекомендаціями Міністерства освіти й науки України, канікули в навчальному році 2021-2022 заплановано на такі дати:

осінні – 25-31 жовтня 2021 року,

зимові – 25 грудня 2021 – 9 січня 2022 року,

весняні – 28 березня – 3 квітня 2022 року,

літні – 1 червня – 31 серпня 2022 року.

При цьому згідно із законом навчальні заклади можуть коригувати ці дати, враховуючи епідемічну ситуацію, погодні умови, регіональні особливості та інші фактори.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.