facebook

“Всім вклоняємось до землі”: батьки зниклого на Говерлі 6-річного хлопчика подякували за порятунок сина

Хлопчик добре почувається, його одразу забрали додому.



Спав на землі й тримав палицю, аби відбиватись од хижих звірів. 6-річний Олексійко Стефанців, якого понад добу шукали в горах на Прикарпатті, живий та неушкоджений повернувся додому. За пошуками хлопчика стежила вся країна. У лісах Говерли його намагалися знайти пів тисячі людей. Надія відшукати хлопчика живим танула з кожною годиною, як раптом усе змінив один телефонний дзвінок.

Про це 16 серпня йдеться у сюжеті ТСН.19:30.

Друга доба безперервних пошуків. У пошуковців вже руки опускалися, як раптом дзвінок від волонтерів: дитину знайшли. Секунди здавалися вічністю, поки мати не почула голос сина.

Рятувальник: “Можеш малому дати трубку, щоб я батькам дав?”

Заплакана мама: “Олексійку! Як ти, сонечко! Це він. Привіт, сину”.

Живого та неушкодженого Олексійка близько 21:00 волонтери доправляють з гори до батьків.

Малий наче і не був 30 годин сам-самісінький у горах, без теплого одягу, їжі та навіть води. В обіймах у тата охоче роздає інтерв’ю:

– На чому ти спав?

– На землі.

– Тобі не холодно було? Що ти їв?

– Та нічого. Я не хотів їсти. Не пив, бо в мене не було рюкзака і води.

Для 6-річного Олексія Стефанціва з Коломиї це була перша мандрівка у гори. І одразу – на Говерлу.
З бабусею, старшим братом та тіткою із сім’єю Олексій у суботу близько другої дня вирушив із Заросляка. Мандрівники обрали найлегший – зелений маршрут, завдовжки майже 5 км. Дитина загубилася на першому ж кілометрі. Проте рідні це зрозуміли аж 2 години потому. Спочатку шукали самі, до рятувальників звернулись лише о сьомій вечора.

Читайте також:  Чоловік під приводом щедрування затягнув 10-річну дівчинку до спальні на Харківщині

“Хтось уверх йшов, хтось сходив – загубитися серед людей було легше, ніж просто в лісі”, – каже мати хлопчика Мар’яна Стефанців.

За дві години самостійних пошуків рідні зрозуміли: лише згаяли час. Після дзвінка рятувальникам на пошуки залучили велику кількість людей – майже пів тисячі рятувальників, поліцейських, військових, лісників, кінологів та волонтерів, підняли квадрокоптери. Ніч була холодною: лише плюс 8. А хлопчик одягнений по-літньому.

Розглядали різні версії. Не виключали, що дитина повернулася до турбази, непоміченою сіла в автобус й опинилася у сусідній області. Прочісували і ущелини. Олексійка знайшли аж на сусідній з Говерлою горі – там, де не очікували, двоє коломийських волонтерів.

– Тримай, це твоя (палка – Ред.). Він її тримав, щоб від звірів відбиватись.

– А ти бачив звірів?

– Ні, він не бачив. Але про всяк випадок.

– Він спускався швидше, ніж ми. Ми його ледве наздоганяли.

Від стежки на Говерлу хлопчик відійшов убік більше, ніж на 2 кілометри. У горах, та ще й для дитини – відстань колосальна.

“Хлопчика знайшли на вершині гори Велика Козмецька. З дуже пересіченою місцевістю і з великим перепадом висот”, – каже начальник управління реагування на надзвичайні ситуації ГУ ДСНС в Івано-Франківській області Тарас Кочкодан.

За те, що втік від бабусі, заблукав і примусив так багато людей хвилюватись, батьки обіцяють Олексійка не сварити.

“Я не знаю, як дякувати! Всім вклоняюся до землі”, – каже мама дитини.

Хлопчика навіть у лікарню не повезли, він добре почувається. Батьки одразу забрали його додому.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.