facebook

У Гвінеї помер пацієнт з лихоманкою Марбург: що це за хвороба і чи є від неї ліки

У Гвінеї помер пацієнт з рідкісною, але дуже заразною хворобою, викликаною вірусом Марбург. Він провокує геморагічну лихоманку.

Хвороба передається людям від плодоядних кажанів


Про це повідомляється на сайті Всесвітньої організації охорони здоров’я. Вірус Марбург належить до тієї ж сім’ї, що і вірус Ебола, і був виявлений менш ніж через два місяці після того, як Гвінея оголосила про припинення спалаху Еболи.

Пацієнт звернувся за лікуванням в клініку в районі Кунду провінції Гекеду. Туди була направлена медична група для дослідження його симптомів, що погіршуються. Однак, медики не змогли врятувати життя чоловіка.

У померлого відібрали аналізи, які виявилися позитивними на вірус Марбург. Органи охорони здоров’я намагалися знайти людей, які могли контактувати з пацієнтом, а також розпочали громадську просвітницьку кампанію, щоб допомогти стримати поширення інфекції.

Гекеду є тим же регіоном, де спочатку були виявлені випадки спалаху Еболи.

Марбурзька вірусна хвороба передається людям від плодоядних кажанів і поширюється при прямому контакті з біологічними рідинами інфікованих людей, поверхнями та матеріалами.

Хвороба починається раптово, з високої температури, сильного головного болю і нездужання. Поширеним симптомом є м’язові болі. На третій день можуть розвиватися гостра водяниста діарея, біль і спазми в області живота, нудота і блювота. Діарея може зберігатися до одного тижня.

На цій стадії у хворих відзначаються характерний змарнілий вигляд (“як привид”), глибоко запалі очі, відсутність будь-якого виразу обличчя і крайня апатія.

На 5-7 день хвороби у багатьох пацієнтів спостерігаються важкі геморагічні симптоми і кровотечі, часто множинні. Присутність свіжої крові в блювотних масах і фекаліях супроводжується кровотечами з носа, ясен і піхви.

Летальність варіювалася від 24% до 88% під час минулих спалахів у залежності від штаму вірусу і лікування.

Читайте також:  В Італії оголосили збір коштів для постраждалої від повені Венеції

Хоча вакцини або противірусні препарати, схвалені для лікування вірусу, відсутні, підтримуюча терапія і лікування конкретних симптомів покращує виживаність.

У цей час проводиться оцінка низки потенційних методів лікування, включаючи засоби на основі продуктів крові, імунотерапію і лікарську терапію.

В Африці попередні спалахи і спорадичні випадки були зареєстровані в Анголі, Демократичній Республіці Конго, Кенії, ПАР і Уганді.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.