facebook

Марна трата грошей: чому тести на антитіла до коронавірусу не потрібно робити

Тести на антитіла, які популярні серед українців, виявилися марними.



Тест на наявність антитіл до коронавірусу не потрібно робити, оскільки їхні результати ненадійні і неінформативні щодо рівня імунного захисту людини до COVID-19.

Про це пише ВВС з посиланням на експертів.

Так, молекулярний біолог Костянтин Андрєєв, працівник Медичного інституту Північно-Західного університету США зауважує, що наявність антитіл – це лише половина картини у захисті організму від коронавірусу. Адже ще є клітинна імунна відповідь, яку не визначає тест на антитіла. Й імунна відповідь зберігається значно довше.

“У вас може бути низький рівень антитіл, але непоганий захист від вірусу за рахунок клітинного імунітету. А може бути й навпаки. Наприклад, перший укол вакцини може спровокувати різкий сплеск рівня антитіл, але імунітет буде слабким – й зміцніє, лише коли в роботу вступлять інші захисні механізми”, – каже експерт.

Наголошується, що найбільшою небезпекою цих досліджень є створення ілюзії захисту, внаслідок чого багато людей не дотримуються карантину, наражаючи себе на потенційний ризик інфікування.

“Сьогодні єдине, що взагалі має сенс робити – з наукової точки зору, – це піти і якнайшвидше прищепитися від вірусу”, – висловився професор Школи охорони здоров’я Гарвардського університету Віш Вісванат.

Своєю чергою Андрєєв зауважив, що тести на антитіла важливі для вчених, але не для звичайних людей, адже такий тест не допоможе в діагностиці COVID-19, лікуванні або профілактиці вірусу. А рекомендації щодо періодичної перевірки рівня антитіл він назвав взагалі “нісенітницею”.

Як додатковий аргумент проти індивідуального тестування у США називають й інші недоліки цього методу. Наприклад, деякі тести можуть виявити лише антитіла, які залишилися після перенесеної інфекції, але не після щеплення, що лише вносить плутанину й підвищує ризик хибної інтерпретації.

Читайте також:  На Прикарпатті судитимуть жінку, яка вбила і намагалася спалити дитину

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.