facebook

В Індії 45 тисяч осіб заразилися рідкісною інфекцією після COVID-19

В Індії зареєстрували понад 45 тисяч випадків “чорного грибка” – муромікоза за останні два місяці. Загальнонаціональний спалах охопив пацієнтів з коронавірусом.



Про це повідомив молодший міністр охорони здоров’я країни Бхараті Правіну Павар. За його словами, тільки за добу, 20 липня, понад 4200 осіб померли від грибка, передає France24.

Раніше інфекція вважалася дуже рідкісною, але під час пандемії кількість випадків різко зросла, зазвичай вражаючи пацієнтів після одужання від COVID-19. Це дуже агресивне захворювання, і хірурги змушені видаляти у заражених очі, ніс і щелепу, щоб зупинити його поширення в мозок. Смертність від муромікоза перевищує 50 відсотків.

Згідно з даними уряду, найбільша кількість випадків захворювання була зареєстрована в західному штаті Махараштра – 9 348. До пандемії в Індії в середньому реєструвалося всього 20 випадків захворювання на рік, причому ризику піддавалися тільки люди з сильно ослабленим імунітетом, включаючи людей з високим рівнем цукру в крові, ВІЛ або реципієнтів трансплантатів.

Експерти пояснюють недавнє зростання хворих муромікозом надмірним використанням стероїдів для лікування коронавірусу. Місцеві ЗМІ повідомляють, що в північному штаті Раджастан на даний момент спостерігається зростання числа випадків захворювання грибком серед дітей.

Симптоми мукормікозу

Мукормікоз може вражати різні частини тіла, залежно від цього симптоми захворювання будуть відрізнятися, заявив Центр з контролю і профілактики захворювань США.

Якщо інфекція вражає носові пазухи і головний мозок, то у хворого спостерігаються:

набряк обличчя;

головний біль;

закладеність носа;

жар.

У разі ураження легень:

жар;

кашель;

біль у грудях;

важке дихання.

Шкірний мукормікоз може виглядати як пухирі або виразки, інфікована ділянка стає чорною.

Якщо інфекція вражає шлунково-кишковий тракт:

біль у животі;

Читайте також:  Тіло виловили з річки: Загинув відомий бізнесмен, один з найбагатших людей країни

нудота і блювота;

шлунково-кишкова кровотеча.

Дисемінований мукормікоз – найбільш прогностично несприятливий варіант хвороби, зазвичай виникає у людей, які страждають від інших захворювань, тому буває складно визначити, які симптоми пов’язані з мукормікозом. У пацієнтів із дисемінованою інфекцією в головному мозку можуть розвинутися незворотні зміни, здатні викликати кому.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.