facebook

В Україні стартував п’ятий етап вакцинації: хто і де може отримати щеплення

Міністерство охорони здоров’я запускає в Україні п’ятий і завершальний етап вакцинації від COVID-19. Для цього в регіонах знову розгортають центри для масової імунізації за адресами, які ви можете подивитися тут.



Про це повідомили в пресслужбі МОЗ. Глава міністерства Віктор Ляшко зазначив, що Україна налагодила постачання фармацевтичних препаратів, тому доз вакцини вистачить на всіх, хто бажає отримати захист від “корони”.

“Ми отримуємо все більше вакцини проти COVID-19 і створюємо все більше пунктів, центрів, мобільних бригад з імунізації. Це дозволяє відкрити вакцинацію для всіх охочих і захистити якомога більше людей від коронавірусної хвороби, зокрема від нового штаму Дельта, який вже добрався до України”, – вказав чиновник.

Також він уточнив, що пріоритетність залишається за людьми похилого віку, а також представниками соціальних професій, які комунікують із великою кількістю людей.

У МОЗ підкреслили, що разом із запуском п’ятого етапу припиняє роботу запис на щеплення через додаток Дія. Тепер вакцинація проходитиме в порядку живої черги або за телефонним записом до медустанови вашого населеного пункту, зазначеної в списку.

У разі неможливості вийти з дому і прийти на вакцинацію самостійно, продовжують роботу мобільні бригади. Викликати за місцем проживання медиків для отримання щеплення можна зателефонувавши на безкоштовний номер контакт-центру МОЗ 0 800 60 20 19 або через сімейного лікаря.

Зазначається, що імунізацію українців здійснюють вакцинами Comirnaty/Pfizer-BioNTech, CoronaVac/Sinovac Biotech, AstraZeneca (Covishield, SKBio) і Moderna. Найчастіше охочим вакцинуватися вперше пропонують вибрати препарат самостійно, в разі повторної вакцинації – використовують ту ж саму фірму.

Після отримання щеплення від коронавірусу, в першу добу можливі реакції:

почервоніння, біль, набряк в місці ін’єкції,

лихоманка або озноб,

Читайте також:  Червона доріжка “Євробачення-2017”: представниці Грузії, Данії та Македонії зваблювали відвертими сукнями (фото)

головний біль, біль в м’язах або суглобах, біль в животі,

збільшені лімфатичні вузли,

нудота,

стомлюваність,

безсоння,

запаморочення.

Однак медики наполегливо закликають українців вакцинуватися, враховуючи на загрозу найбільш небезпечного штаму Дельта, який може викликати нову хвилю масового зараження вже в кінці липня. І, за словами головного санлікаря України Ігоря Кузіна, саме ця мутація коронавірусу в 1,6 раза згубно впливає на організм, ніж попередні.

“Тобто, частіше виникає дихальна недостатність, людина буде мати потребу в кисні або знаходженні в палаті інтенсивної терапії”, – пояснив він.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.