facebook

Великий потоп у Європі: циклон “Бернд” ламав кам’яні стіни, змивав з вулиць авта і вбивав людей

У західних регіонах Німеччини повінь забрала уже 156 життів, пропалих безвісти рахують тисячами.

Такої повені в Європі не бачили останні тридцять років. Шість європейських країн постраждали від стихії, а найбільше понівечило Німеччину, де 16 липня оголосили днем жалоби. Про це йдеться 18 липня в сюжеті ТСН.Тиждень.

Циклон “Бернд” завдав нищівного удару по території Нідерландів, Бельгії, Франції, Швейцарії, Люксембургу та Німеччини. За лічені години тут випала тримісячна норма опадів, переповнивши ріки, які буквально розірвали береги.

Головна водна артерія Німеччини ріка Рейн, яка тягнеться на 1200 кілометрів через кордони семи країн, стала не просто повноводною, а смертоносною. Навіть невеликі її притоки, як-от річка Ар, перетворилися на бурхливі та руйнівні потоки.

У районі Арвайлер (федеральна земля Рейнланд-Пфальц) — небувала катастрофа. Течія бурого кольору змиває дороги, мости, дерева, паркани і цілі будинки. Посеред розгромленої вулиці лежать чиїсь речі – потрощене фортепіано, дитячі іграшки в мулі. А люди, чиї хати не знесло, рятують вціліле майно, стягуючи все на горішні поверхи. Лізуть на дахи і благають про допомогу, бо перебувають у водяній у пастці.

“Ніхто не міг собі уявити смерті від повені в Німеччині. Таке можна було собі уявити хіба десь у бідних країнах, але ніхто не думав, що це можливо тут. Бачите, усе відбувалося надто швидко”, – розповідала жителька міста Арлофф Моніка Деккер.

В західних регіонах Німеччини стихія забрала життя уже 156 людей, але жертв може бути значно більше, оскільки зниклих безвісти рахують тисячами. Загиблих знаходять у залитих по стелю підвалах, на дні затоплених вулиць. Серед них є й рятувальники.

Міністерка оборони Німеччини оголосила режим військової катастрофи. Для порятунку людей відправили армійські підрозділи.

Читайте також:  Підтоплені вулиці, загублені номерні знаки і ДТП: патрульні підсумували наслідки негоди у Франківську. ВІДЕОСЮЖЕТ

Схожа катастрофа спіткала й Бельгію, хоч масштаби стихійного лиха тут були дещо меншими. Показовим був обвал стіни будинку під напором води в містечку Пепінстер просто під час інтерв’ю із мером.

На кадрах, які було знято в Нідерландах із дрона, важко зрозуміти, де колись був суходіл, а де – річка. Будинки затоплені до 2 поверху.

Такі потужні повені були в Європі й раніше, але ще ніколи стихія не вражала такі великі території. У всесвітній метеорологічній організації пояснюють нинішній удар стихії симптомами зміни клімату, про яку лідерів країн давно попереджали.

Іншою ознакою цього глобального катаклізму стала небувала спека у США та Канаді, де стовпчики термометрів піднялися до +50 градусів за Цельсієм. Через аномальну температуру там також загинули десятки людей.

“Я наведу лише один приклад. На півдні Фінляндії 27 днів поспіль температура повітря вище 25 градусів. Це Фінляндія, а не Іспанія чи Північна Африка”, – зауважила Клер Нулліс, речниця Всесвітньої метеорологічної організації ВМО.

Щоб уникнути таких потрясінь у майбутньому, Європа вирішили зламати стару економічну модель і відмовитися від викопного палива. До 2035 року усі 27 країн Євросоюзу повинні повністю перейти на електромобілі.

Після розрухи століття, після сотень жертв і необхідності відбудовувати втрачені дорого, мости та будинки європейці зрозуміли: жити, як раніше не можна.

Автори: Наталія Ярмола, Наталія Фібріг

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.