facebook

Стрілянина, дрифт і план “Перехоплення”: як чеченці відсвяткували весілля в Одесі

В Чечні і Дагестані жодне свято не проходить без салютування – стрілянини зі зброї у повітря

14 липня соцмережі “підірвала” новина про гучне святкування кавказького весілля у селі Фонтанка під Одесою. Близькі, друзі та родичі на честь молодят посеред вулиці відкрили вогонь з автомату Калашникова. Поруч схвально сигналили автомобілі, деякі влаштували на завантаженій дорозі дрифт-шоу. Але, як то кажуть, недовго музика грала – згодом всіх учасників урочистості затримали.

Новини.LIVE дізнавалося, що змусило представників чеченської діаспори порушити громадський порядок та чи залишились молодята задоволені весіллям.

“Я думала, що почався теракт”


Вдень біля одного з найбільших торговельних центрів одеського регіону люди почули гучні постріли. Невідомий вийшов з авто, дістав з багажника білої BMW автоматичну зброю АКС-74У і почав стріляти в повітря. Інші водії кортежу радісно сигналили та влаштували справжнє дрифт-шоу, перекривши рух іншим автівкам. Як виявилося, саме так представники чеченської діаспори вирішили відсвяткувати весілля.

“Я вийшла зі своєю вагітною донькою з торговельного центру “Рів’єра” та прямувала на парковку, щоб поїхати додому, але почула постріли. Я подумала, що це теракт почався. Донька дуже перелякалася і ми відразу почали шукати місце, де сховатися. Добігли до машини і поїхали звідти геть, а вже потім побачила в одному з телеграм-каналів, що стрілянину влаштували кавказці на честь свята. Вони мають відповісти за це! Від переляку у моєї доньки могли початися проблеми зі здоров’ям, це не жарти. Нехай їдуть в ту країну, де ось так святкувати – це норма”, – обурюється одеситка Людмила Анапська.

Тамада у вас хороший і конкурси цікаві
Після того, як поліцейські побачили це свавілля у ЗМІ, то поїхали у Фонтанку “псувати” церемонію молодят. Для затримання автомобіля порушників закону в дію була введена операція “Перехоплення”. Трохи згодом вона успішно завершилася – стрілка і дрифтерів затримали у ресторані “Море” у тому ж селі Фонтанка – там вже був накритий банкетний стіл. Озброєні спецназівці повалили чоловіків на землю, одягли наручники, забрали автомати і повезли у відділок.

Читайте також:  На Бистриці ледь не застрелили рибалку

Повідомляється, що ніхто не постраждав. Стрілку тепер доведеться 3-7 років провести у неволі, це передбачено статтею “хуліганство зі стріляниною”. Дрифтеру ж, який спровокував аварійну ситуацію на дорозі, загрожує штраф. Гостям весілля теж не пощастило: їх доставили у відділення міграційної служби, щоб перевірити, чи законно вони перебувають в Україні. А наречена у сльозах відправилась додому: мрія запам’ятати своє весілля на все своє життя у неї безумовно здійснилася.

Зазначимо, що на інцидент у селі Фонтанка відреагував і директор департаменту комунікацій МВС Артем Шевченко.

“Як не вміють діти гір поводитися із зброєю законно, то будуть без неї відповідати за законом. Нема чого тут свої дурні традиції розводити. І хоч стріляв наш правоорушник-співвітчизник, який вже навіть кається публічно, там серед всієї грядки є кілька цікавих персонажів із російським громадянством і посвідкою на тимчасове проживання. Доведеться декого додому у гори витурити. Хай там собі джигітують”, – зазначив Шевченко.

Хто наробив шуму у Фонтанці
Згодом у ЗМІ з’явилося відео, на якому стрілок розкаявся і попросив вибачення за свавілля у Фонтанці. При цьому, у хлопця на футболці арабською було написано слово “свобода”. Його звуть Кирило Крамаренко, він – товариш нареченого, був гостем на весіллі. Ми дослідили соцмережі, де зареєстрований Кирило і з’ясували, що хлопець навчався у школі №1 в місті Южний Одеської області. Після її завершення він разом з братом став членом ісламської етнічної спільноти і прийняв мусульманство. Зараз йому 22 роки.

За даними правоохоронців, на його ім’я зареєстрований пістолет, а також гладкоствольна рушниця. Крім того, у нього є авто Renault Megane 2012 року випуску. Додамо, що раніше Кирило до кримінальної та адміністративної відповідальності не притягувався, за винятком порушення правил дорожнього руху.

Читайте також:  Помер найстаріший режисер планети

Автомат Калашникова, з якого Кирило влаштував стрялину, поліцейські знайшли в автомобілі Toyota, який належить іншому гостю весілля. В багажнику також був кастет. А ось іншу зброю, яку правоохоронці побачили на фото в Instagram у одного з гостей, їм розшукати не вдалося. Варто зазначити, що що такі ґвинтівки використовують підрозділи сил спеціального призначення поліції і армії США.

Що відомо про нареченого
Разом з тим ми знайшли інформацію і про нареченого, весілля в якого пішло не “за сценарієм”. Ним виявився 24-річний Магомед Закарієв, чемпіон України з вільної боротьби в 2013, 2016, 2017 і 2020 роках. В одній з соцмереж Магомед Закарієв вказав, що його рідне місто – Грозний, що у Чечні.

Хлопець навчався в Одесі, у Міжнародному гуманітарному університеті на факультеті “Облік і аудит”. Минулоріч він фігурував в інциденті, який стався на турнірі в Стамбулі. Тоді там влаштували бійку, Асоціацію Спортивної Боротьби України оштрафували.

Батько Магомеда – герой чеченської війни Ахмед Закарі. Він загинув у 2000 році на боях за місто Грозний. У Магомеда є 3 рідних брата. Один з його знайомих Русбек Алієв розповів, що родина в Магомеда дуже міцна.

“Спортом у них займається практично вся cім’я. Ще однією з їхніх традицій є зібрання за святковим столом кожного разу, коли Магомед або хто-небудь з його братів принесе перемогу у дім. А щодо весілля, то вони вирішили його святкувати з елементами національних звичаїв. Напевно, згодом вони святкуватимуть заново, але вже без таких конфузів”, – каже товарищ нареченого.

Весільні традиції чеченців
Реєструвати шлюб у РАГСі саме в день весілля в Чечні не прийнято. Молоді йдуть туди тільки через деякий час. В день святкування зазвичай родичі і друзі нареченого збираються і їдуть за нареченою. У кортежі може бути до 20-50 машин. Кількість їх не завжди залежить від добробуту нареченого (до речі, молодята, чиї гості влаштували “шоу” у Фонтанці, спеціально перед весіллям взяли в оренду декілька авто). Наречений може бути бідним, але мати багато друзів і родичів, і вони всі обов’язково приїжджають на весілля, де б вони не жили.

Читайте також:  Івано-Франківський міський суд пом'якшив покарання "валентинівському стрільцю" (відео)

А ось щодо стрілянини – виявилося, що це такий обряд. Здавна він вважався “оберегом від пристріту”, однак ця традиція давно перетворилася в елемент веселощів для підняття настрою. В Чечні і Дагестані це сприймається спокійно, однак аналогічні спроби в інших регіонах часто призводять до конфліктів.

“У нас на Батьківщині в гірських селах жодне свято не проходить без салютування. Якщо ж говорити про населені пункти, де живе більше людей, то все залежить від місцевої влади: якщо стрілянина не ведеться на центральній вулиці, то, як правило, поліція не втручається. У великих кавказьких містах використання зброї на весіллі – рідкісний випадок. В основному в місті живуть люди освічені, які відійшли від традицій”, – розповів дагестанець Русбек Алієв.

Тож, шлюб в Чечні – це не просто союз чоловіка і жінки, це об’єднання двох родин, а сім’ї в у них дуже великі. Тому молодята не можуть, як, наприклад, в Україні, сказати, що вони відзначатимуть цей день так, як їм заманеться. Весілля там – справа суспільна і навіть політична, а святкування завжди масштабні і видовищні. Може, саме тому чеченські весілля зазвичай і потрапляють в зведення новин.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.