facebook

На Прикарпатті засудили чоловіка, який змушував жебракувати хлопця з інвалідністю

В Івано-Франківську засудили чоловіка, який експлуатував хлопця з інвалідністю, змушуючи його жебракувати.



На цьому обвинувачуваний заробляв гроші, йдеться у вироку Івано-Франківського міського суду, пише Фіртка.

Уродженець Львова у 2020 році у Франківську зустрів хлопця, який страждає психічними захворюваннями та помірною розумовою відсталістю. Згідно з висновком експерта, “через психічний стан хлопець не міг розуміти характер і значення дій. Його стан оцінили як уразливий”.

Чоловік скористався цим. Він вирішив завербувати 22-річного хлопця, поселив його у своєму помешканні та змушував його просити милостиню в Івано-Франківську. “Зароблені” гроші забирав собі.

Жебракуючи, хлопець заробляв від 300 до 500 гривень у день. Більшу частину цих грошей чоловік забирав собі. Ще частину коштів спрямовував на утримання хлопця та ввів його у матеріальну залежність від себе.

16 вересня 2020 року чоловіка затримали “на гарячому”. У нього вилучили привласнені гроші у сумі 70 гривень. Івано-Франківська обласна прокуратура повідомила йому про підозру у торгівлі людьми.

У суді чоловік визнав свою вину повністю. Свій вчинок пояснив тим, що шкодував потерпілого, адже знав, що в нього немає родичів. Саме тому вирішив дати йому прихисток, а гроші, які той заробляв, витрачав на їхні спільні потреби. Також запевнив суд, що такого більше не повториться і попросив суворо його не карати.

Адвокат потерпілого в суді попросив стягнути на користь хлопця моральну шкоду у сумі 30 000 гривень та 77 770 гривень матеріальної шкоди. На суворому покаранні не наполягав. Однак суд вирішив, що ці збитки не є реальними та не підтверджені доказами. Тому цей цивільний позов не підлягає задоволенню.

Суд врахував визнання вини обвинуваченого та сприяння у розкритті злочину. Обставин, що обтяжують покарання, суд не побачив. Також ухвалили, що ці обставини можуть пом’якшити покарання та знизити ступінь тяжкості кримінального правопорушення.

Читайте також:  На Прикарпатті поруч обмінника у жінки вкрали більше 20 тисяч гривень. ВІДЕО

Врешті суд вирішив визнати чоловіка винним за ч. 1 ст. 149 КК України та призначити покарання у вигляді 3 років позбавлення волі. Однак за ст. 75 КК України чоловіка звільнили від призначеного покарання та встановили іспитовий строк 1 рік. Зокрема, чоловік повинен періодично з’являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації, повідомляти про зміну свого місця проживання, не виїжджати за межі України без погодження, виконувати заходи, передбачені пробаційною програмою.

Суд встановив, що потерпілий отримав моральні страждання у використанні його уразливого стану. Тому суд вирішив частково задовольнити позов та встановити матеріальну шкоду 10 000 гривень.

Нагадаємо, 16-го вересня 2020 року зловмисника затримали в обласному центрі під час контролю за потерпілим і вилученням коштів. Поліцейські працювали у співпраці з франківськими муніципалами. Тоді потерпілого для надання допомоги передали представникам громадської організації.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.