facebook

Третя платіжка за газ: за що українцям доведеться платити

Платіжка буде приходити не постійно, а лише в разі потреби



В Україні 1 травня набув чинності закон про врегулювання окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг. Він перевів жителів приватних і багатоквартирних будинків на індивідуальні договори з постачальниками послуг. Крім того, тепер українцям буде приходити третя платіжка за газ, пише «Слово і діло».

Третя платіжка за газ буде приходити жителям багатоквартирних будинків. Додатковий платіж виник в результаті поділу вартості транспортування газу і вартості обслуговування мереж. У квитанції буде міститися така інформація: тариф, сума до виплати за місяць, інші відомості про технічне обслуговування внутрішньобудинкових мереж.

Відзначимо, платіжка буде приходити не постійно, а лише при необхідності, наприклад, в разі виникнення аварії або поломки, яку потрібно усунути. «Раніше було як – коли людина оплачував безпосередньо газопостачання, то в вартість 1 кубометра газу фактично закладалася вартість обслуговування мереж. У ціні були дві складові – вартість самого газу і вартість його доставки споживачеві, у тому числі обслуговування мереж. Після того як були розділені платіжки – окремо за доставку газу, окремо за сам газ – з’ясувалося, що в містах в багатоквартирних будинках в цю вартість доставки і розподілу газу не була включена вартість обслуговування мереж всередині самого будинку », – розповів експерт.

Закон передбачає, що технічне обслуговування мереж буде здійснюватися на підставі окремого договору. Співвласники будинків повинні будуть укладати договір з операторами газорозподільних мереж, які можуть проводити техобслуговування.

Технічне обслуговування внутрішньобудинкових мереж не включає в себе поточний та капітальний ремонт систем.

Читайте також:  Експерти зробили прогноз щодо ситуації з пальним найближчим часом: на що чекати водіям

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.