facebook

МОЗ оприлюднило заяву про смерть чоловіка, імунізованого проти COVID-19 на Вінниччині

У Вінницькій області ввечері 2 липня помер 47-річний чоловік, якого вдень цього ж дня вакцинували проти COVID-19, використавши препарат Comirnaty/Pfizer-BioNTech. Цей випадок зареєстровано як несприятливу подію після імунізації (оскільки смерть настала протягом 30 днів після щеплення).



Про інцидент повідомили ввечері п’ятниці на сайті МОЗ. Пресслужба висловила сім’ї і близьким загиблого співчуття.

Зазначається: укол мобільна бригада зробила чоловікові о 13:45, а о 18:02 він помер.

При цьому протягом однієї години після щеплення несприятливих подій зафіксовано не було, пацієнт на стан не скаржився. Уже пізніше, близько 17:00, він повідомив про нудоту, знепритомнів.

“Було відразу викликано екстрену медичну допомогу, яка провела реанімаційні заходи. На жаль, о 18:02 медики констатували смерть чоловіка”, – вказано в повідомленні.

З одного флакона вакцини Pfizer разом із чоловіком прищеплювалися інші п’ять осіб. Їхній стан задовільний, зазначили в Міністерстві охорони здоров’я.

Точну причину смерті українця ще належить встановити. Так, вакцинація проти COVID-19 не запобігає розвитку інших захворювань або смерті від інших причин.

Вказаний випадок – відповідно до українського законодавства та міжнародних норм – розглядає спеціалізована Регіональна група оперативного реагування від обласного Департаменту охорони здоров’я.

В ефірі “Україна 24” в голови комісії з біобезпеки та біозахисту при РНБО, академіка Сергія Комісаренка попросили прокоментувати інцидент. Він підкреслив: випадок буде ретельно розслідуватися, щоб визначити точну причину смерті.

Він вказав, що це може “кинути тінь на вакцинацію загалом і вакцинацію вакциною Pfizer зокрема”.

Однак, підкреслив академік, вказаний препарат – один із кращих наразі у світі і вважається фактично безпечним.

“Звичайно, потрібно знати, від чого ця особа померла, для цього потрібно провести детальне обстеження, визначити причину. Людина могла померти і без всілякої вакцинації. Ми знаємо, які бувають випадки, молоді люди, зупинка серця, аритмія, ще якісь причини. Потрібно переконатися, що це пов’язано з вакцинацією”, – зазначив Комісаренко.

Читайте також:  За 269 нардепів! Рада призначила Венедіктову генпрокурором. “Вор має сидіти в тюрмі”

На його думку, інцидент може бути не пов’язаний зі щепленням. “Ми знаємо, що Astrazeneca викликає певні ускладнення, пов’язані з тромбозами, це було два випадки на мільйон. Із Pfizer був значно менший відсоток, якщо приводити кількісний аналіз”, – вказав академік.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.