facebook

Коцаба в зеленці: чому пропаганда Медведчука програє

Уже кілька днів соцмережі обговорюють інцидент, який стався в Івано-Франківську у ніч з четверга на п’ятницю. Члени кількох націоналістичних організацій зустріли на вокзалі Руслана Коцабу – пропагандиста каналів Медведчука, «пацифіста», який не бачив російських військ на Донбасі, зате «бачив, як на Майдані стояли проплачені люди». Націоналісти його зустріли зеленкою та яйцями, він же погрожував написати заяву до поліції. Та зараз – не про це. А про те, як меседжі таких Коцаб нині програють в українському суспільстві.

Почнемо з персони самого Руслана. Він не завжди був апологетом «їхтамнетов», «міра ва всьом мірє» і так далі. Неймовірно, але ще в 2014-му році Коцаба активно підтримував Революцію Гідності, дякував українським воїнам та називав президента РФ Путіна, м’яко кажучи, не надто хорошими словами. Та вже за півроку війни все змінилося. Коцаба сподівався, що Революція гідності спрацює в його житті як соціальний ліфт, але дійсність його розчарувала. Навесні 2014 року він балотувався до Верховної Ради по мажоритарці, але оголосив, що знімається на користь кандидата від партії «УДАР» Володимира Чорноуса, назвавши участь у перегонах «журналістським експериментом». Оголосив запізно, тож у бюлетені прізвище Коцаби було — він набрав 1,17% голосів. У новій владі місця йому знов не знайшлося.

У червні Коцаба їде до Луганська, звідки закликає українських військових і «ополчення» стріляти одне в одного влучніше, аби не вбивати цивільних. Пізніше проводить «антивоєнний» телеміст із «громадськістю» окупованої частини Луганщини. Виступає на російських телеканалах нібито «на захист України», але насправді роблячи Росії та бойовикам усілякі реверанси. Їздить на ефіри до Москви.

Далі – заклик до зриву мобілізація, довга судова тяганина, понад рік у СІЗО. Закінчилося усе вступом до партії Рабіновича-Медведчука «За життя», та роботою на сьогодні заблокованому каналі NewsOne. Якщо вслухатися в те, що він говорив за ці роки, можна почути, що: «кримчани зробили правильний вибір» (овва, а як же «фашисти,  які напали на Україну»?); Майдан був змовою олігархів; війна на Донбасі — це українська агресія; Луганську й Донецьку народні республіки проголосили у відповідь на антитерористичну операцію; влада в Україні — фашистська; Україна не суб’єктна — всім керує Держдеп; українські військові — «камуфляжні муфлони, які навіть мови, крім матюків, ніякої не знають».

Читайте також:  У Франківську пікетували дім проросійського пропагандиста Михайла Шпіра (ФОТО, ВІДЕО)

Та хто, крім правоохоронців та медіааналітиків, слухав «полум’яні виступи» Коцаби? Заглянемо на його Youtube-канал.

59 підписників – мабуть, у дітей-блогерів аудиторія більша. Ситуацію з Коцабою у Франківську висвітлював і не менш скандально відомий українофоб Михайло Шпір. Писав він про це у своєму телеграм-каналі. А там…



Ну що ж, дуже «успішний політтехнолог». І так у більшості людей з медіа-пулу Віктор Медведчука. Вони – маргінали. І не мають успіху серед українських глядачів та читачів. А це свідчить про те, що кремлівські наративи все більше і більше втрачають популярність серед українців.

Шукайте деталі в групі Facebook