facebook

Верховна Рада прийняла закон про платіжні послуги: що він змінює для українців

Небанківські надавачі платіжних послуг в Україні зможуть випускати платіжні картки та електронні гроші.



У середу, 30 червня, Верховна Рада ухвалила Закон України “Про платіжні послуги”. У пресслужбі Нацбанку роз’яснили, які зміни відбудуться після того, як він набуде чинності.

Як сказано у повідомленні, цей документ розширює коло учасників платіжного ринку та дає можливість розвиватися небанківським установам. Загалом буде визначено дев’ять категорій надавачів платіжних послуг, серед яких – поштові оператори, установи електронних грошей, філії іноземних платіжних установ і навіть органи державної влади за певних умов.

“Небанківські надавачі платіжних послуг зможуть відкривати платіжні рахунки, випускати платіжні картки та електронні гроші. Зараз такі можливості є лише у банків”, – – підкреслили у пресслужбі Нацбанку.

Відповідно до нового закону, в Україні існуватиме дев’ять платіжних послуг, з них сім – фінансових, дві – нефінансові (послуга з ініціювання платіжної операції та послуга з надання відомостей щодо рахунків).

“Нові учасники ринку зможуть вибрати одну платіжну послугу і сконцентруватися на розробці зручних сервісів саме для неї”, – пояснили в Нацбанку.

Небанківські фінустанови зможуть самостійно працювати на платіжному ринку, без участі у платіжних системах для здійснення переказу.

Новий закон також передбачає запровадження в Україні концепції відкритого банкінгу (Open banking). “Надавачі платіжних послуг (зокрема банки) повинні будуть відкрити свої API для інших надавачів платіжних послуг та надати можливість підключатися до інтерфейсів банківських сервісів, обмінюватися з ними даними кожному учаснику ринку, який надає платіжні послуги і має на це дозвіл регулятора”, – повідомили в Нацбанку, зауваживши, що Open banking запрацює в Україні у 2023 році.

Відповідно до прийнятого закону посилюється відповідальність за незаконні дії з платіжними інструментами та засобами доступу до банківських та/або платіжних рахунків, а також вимоги до безпеки платіжних операцій – постачальникам платіжних послуг необхідно буде використовувати посилену автентифікацію користувачів у визначених випадках.

Читайте також:  "Що можна буде придбати?": розширили перелік послуг, на які вакциновані українці зможуть витратити тисячу

Відбудуться зміни й в діяльності Нацбанку, який отримав право випускати “цифрову валюту Національного банку України”, а також створити так звану “регуляторну пісочницю” – платформу для тестування послуг, технологій та інструментів на платіжному ринку, заснованих на інноваційних технологіях.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.