facebook

Росія боїться навчань в Чорному морі!

Коли в останні березневі дні українська розвідка зафіксувала цілеспрямоване стягнення великої кількості російських важких озброєнь та бойових підрозділів до східного українського кордону, начальник Генерального штабу Збройних сил України Руслан Хомчак публічно забив тривогу. Ситуація виглядала тим більш загрозливою, що російська пропаганда вже не один тиждень нагнітала істерію про близький віроломний наступ українського війська на окуповані частини Луганщини і Донеччини. Під цим приводом російські найманці дедалі відвертіше порушували домовленості про режим тиші, обстрілювали українські позиції. Зростала кількість жертв військовослужбовців і мирних жителів.

Ескалація небезпеки не пройшла непоміченою в Сполучених Штатах. Міністр оборони США Ллойд Остін



і за власної ініціативи зателефонував українському колезі, міністру оборони Андрію Тарану. Він запевнив, що американська сторона уважно стежить за подіями в Україні і надасть вагому допомогу в разі нападу російських військ. А ще пообіцяв посилити взаємодію у військовій сфері та підтримати зброєю й технікою.

Тоді з Москви на усіх рівнях посипалися виправдання. Ні пропаганда, ні офіційний Кремль більше не напускали туману про «український наступ» – тільки виправдовувалися, що на власній території можуть маневрувати військами як забажають.

Та ще погрожували, що в разі появи на території України американських військовослужбовців «вживатимуть заходів». Визнавши у такий спосіб, що таки стягували свої дивізії до кордонів України та, заодно, що бояться американської сили.

Проте, зараз посольство Росії в Вашингтоні закликало США і їх союзників з НАТО відмовитися від проведення спільно з Україною військових навчань у Чорному морі.

“Масштабність і явно агресивний характер навчань Sea Breeze жодним чином не відповідають реальним завданням безпеки в Чорноморському регіоні. Підвищують ризики ненавмисних інцидентів. Заохочують мілітаристські настрої в Києві”, – йдеться в заяві посольства в Twitter.

Читайте також:  Італія закривається від шукачів притулку

“Настійно закликаємо США і їх союзників відмовитися від відпрацювання військових дій у Чорному морі”, – зазначають у посольстві.

Чому так, їм брязкати зброєю можна, а нам ні? Напевно їм страшно, оскільки їх флот це застарілі (хоч і модернізовані) консервні бляшанки. (думка автора).

Цього року в навчаннях візьме участь рекордна кількість країн.

Шукайте деталі в групі Facebook