facebook

У Франківську відкрився центр масової вакцинації проти COVID-19

Центр масової вакцинації проти COVID-19 в Івано-Франківську знаходиться на базі спортивного комплексу Івано-Франківського національного медичного університету на вулиці Целевича, 34 в мікрорайоні Пасічна.

Сюди можуть прийти люди, які не реєструвались в додатку “Дія” і отримати вакцину в порядку “живої черги”.

“Галка” побувала на місці та розповідає, як працює центр масової вакцинації у перший день.

Перед спортивним комплексом Медуніверситету вже о 9:50 самоорганізувались у чергу люди, які очікували на щеплення. Їх було кілька десятків. Багато хто тут тому, що просто не знає де вакцинуватись, є люди, які записались в список очікування в додатку “Дія”, проте втомились чекати виклику. Більшість франківців дізнались про центр вакцинації із соціальних мереж і новин.

Подружжя франківських медиків прийшли вакцинуватись сюди, бо не отримали відповіді про вакцинацію від дільничого лікаря та розуміють ризики, адже людям більше 60 років.

«Я вже дуже довго чекаю на вакцинацію, записався у Дії, ніхто мені нічого не повідомляв, записався у дільничного лікаря, мені також нічого не казали. Вона навіть не передзвонила. Якби не прочитали в соціальних мережах, то навіть би й не знали про цей центр вакцинації. Ми лікарі, нас вже пів року не вакцинують, тому розуміємо всі ризики і в нас вік ще й вік після 60 років», – Михайло з дружиною.

Франківець Микола з дружиною та донечкою теж дізнались про центр вакцинації в соціальних мережах.

“Ми прийшли за особистим бажанням саме сюди, бо не знаємо альтернативи. Нас ніхто не викликав, ми прочитали у Фейсбуці, що тут можна про вакцинуватись і прийшли. Ми завжди вакцинуємось. Мені це потрібно для подорожей, для роботи, для здоров’я в першу чергу!”, – каже чоловік.

Читайте також:  Купили у водія автобуса: на Краківці прикордонники виявили 7 підроблених Covid-довідок

Пані Ліда перед вакцинацією не переживає. Вважає, що це рятує життя.

«Я вирішила вакцинуватися, бо вважаю, що це правильно. Ще взимку я перехворіла коронавірусом у легкій формі, робила тест, потім на антитіла і тому знаю, що точно перехворіла. Зараз я не переживаю, бо я завжди за вакцинацію. Потрібно розуміти, що це зберігає життя. 50 тисяч людей в нашій країні померло через те, що не почали вчасно вакцинувати. Якщо можна вакцинуватись – це треба роботи, якщо далі буде щось краще будем пробувати й це. Я реєструвалась через додаток «Дія» але про цей центр дізналась від знайомих і приїхала в порядку “живої черги”», – пані Ліда.

Володимир Красулін боїться алергій більше ніж коронавірусу, проте прийшов вакцинуватись, аби вберегти себе та близьких.

«Я вирішив вакцинуватись, бо мені важливе моє здоров’я. Коронавірусом я не хворів, бо не ходжу, не шастаю ніде і бережу своє здоров’я, стараюся менше вилазити з хати і ношу маску. Я боюся алергії більше ніж коронавірусу, тому зараз не переживаю перед вакцинацією», – каже Володимир Красулін.

Пані Віра прийшла сюди вакцинуватись, попередньо поспілкувавшись зі знайомим лікарем. Каже він погодив CoronaVac.

«Я стою в черзі вже 10 хвилин, вирішила вакцинуватись ще давно, бо це моя безпека і моє здоров’я. Спершу записалася в додатку «Дія», але поки ніде не запрошували. А це чудова нагода, до того ж я спілкувалась зі знайомим лікарем і він сказав, що CoronaVac – це хороша вакцина »,- каже пані Віра.

Вже рівно о 10:00 центр відкрив свої двері для всіх бажаючих вакцинуватись. На відкриття завітав голова Івано-Франківської обласної державної адміністрації Андрій Бойчук. Він побажав доброго здоров’я та запросив всіх до вакцинації, також попросив всіх розповідати друзями та родичам про цей центр. Відповідальні за організацію попросили очікуючих пропускати сепршу старших та людей з дітьми. Коли підходить черга заходити – людям в коридорі міряють температуру, потім вони чекають своєї черги на кріслах, дотримуючись соціальної дистанції. Потім за запрошенням заповнюють анкетування, дють згоду на вакцинацію, там же їх попереджають про можливі побічні ефекти.

Читайте також:  Маленький прикарпатець не хоче додому, бо там - пекельні умови. ФОТО

«Цей центр вакцинації розрахований на вакцинацію від 250 до 300 людей на день. Зараз працюють дві бригади медиків, одна з міста Галича, друга з Івано-Франківська. Центр діятиме на всіх наступних вихідних, тут можуть вакцинуватися люди, які попередньо реєструвалися в додатку «Дія», а також ті, хто не реєструвався. Все в порядку “живої черги”. Люди, які виявили бажання провакцинуватись також можуть прийти, головне щоб у них був паспорт та мобільний телефон. Минулого тижня центр вакцинації не запрацював, бо були технічні питання, зокрема йдеться про Інтернет-мережу. Дана вакцинація повинна фіксуватися із записом в мережу. Цей центр є важливим, бо у вихідні дні люди, які працюють, мають можливість провакцинуватись. Старші люди, які не зареєстровані в програмі «Дія» і не можуть провакцинуватись, теж приходять сюди і можуть отримати вакцину в порядку живої черги», – розповідає директор департаменту охорони здоров’я Ігор Дмитренко.



В зал, де безпосередньо вакцинують, пускають по дві людини, там із дотриманням дистанції працює два столи. За кожним три медичні працівники, які роблять укол для захисту від COVID-19 вакциною CoronaVac. Після вакцинації людина на 15 хвилин проходить в кімнатну очікування, аби поспостерігати за реакцією організму.

Володимир Померенко – один із перших хто провакцинувався. Каже, що ніяких больових чи дискомфортних відчуттів після вакцинації не відчуває.

«Я почуваюсь прекрасно, ніяких проблем немає. Укол як укол. Я не кричав від болю і за руки мене там ніхто не тримав. Після уколу сказали почекати 15 хвилин в кімнаті очікування, сказали почекати, якою буде реакція організму. Попередили, про можливі побічні ефекти, казали, що щось може бути, але я думаю, все зі мною буде добре. Я все життя з дитинства проходив всі вакцинації і цього не боюся зовсім, цьогоріч проходив також вакцинацію від грипу. Коронавірусом я не хворів, а жінка моя пройшла вакцинацію ще 3 місяці тому, а сьогодні якраз проходить другу. Чому я вакцинувався? Бо по-перше це є здоров’я для всіх, а берегти треба не лише себе а й оточуючих», – каже Володимир Померенко.

Читайте також:  Завтра у VODA сlub виступить українська поп-діва Ірина Білик

У зв’язку зі святами центр працюватиме тільки у суботу 19 червня з 10:00 до 16:00 години. Наступних вихідних він буде відкритий два дні: у суботу та неділю.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.