facebook

Альпіністка Христина Мохнацька зізналась у підробці фото з вершини Евереста

Альпіністка з Івано-Франківська Христина Мохнацька 17 червня дала першу пресконференцію після скандальної історії зі своїм (не)сходженням на Еверест.
На сходження їй вдалося зібрати від спонсорів 114 тисяч доларів.



Як пише Курс, у соцмережах тривали суперечки про те, зійшла Христина Мохнацька на Еверест чи ні. Мохнацька на своїй сторінці спершу стверджувала, що підкорила Еверест, публікувала сумнівні фото, згодом міняла свої свідчення.

Сьогодні в Університеті Короля Данила Христина Мохнацька вперше особисто розповіла про свій похід.

«На 7600 я йшла дуже повільно. Всі мене обганяли, бо ішли з киснем. Я йшла дуже повільно, шерпа почав на мене кричати, що ми не встигнемо. Ми з ними спорили, але оскільки на такій висоті вирішують все шерпи, я одягнула маску і йшла з киснем».

За її словами, на висоті 8650 метрів одному з шерпів (гідів) стало зле. При цьому інший, молодший, який ніколи не був на вершині, не допоміг, а продовжив рух вперед.

«Все відбувалося дуже швидко, один шерпа пішов далі, другому погано, я розгублена – вітер, мороз. Мене здивувало, що шерпа не мав аптечки і чаю. Я дала йому чаю і таблетку від голови і сказала: я тебе залишаю, бо я маю йти. Всі йшли туди-назад».

Продовживши самостійне сходження, Христина вийшла на 8789 метрів, де начебто побачила ще одне тіло.

«Саме це вибило мене з колії. Я думала тільки про одне – щоб повернутися живою назад, бо це було для мене найголовніше, я пообіцяла це своїй дочці».

Христина стверджує, що, не дійшовши до вершини кількадесят метрів, вирішила повернутися до шерпи.

«В той момент, коли я спустилася, я взяла в шерпи рацію і сказала у базовий табір: є вершина! Я була впевнена у тому, що мені зарахують вершину, бо шерп розказував, що можна не дійти 10, 15, 30 метрів, але вершину зарахують. Бо колись спеціально не доходили до вершини, щоб не порушити спокій. Для мене це була вершина, я була дуже собою задоволена», – пояснила Христина.

Читайте також:  У ролі чарівника, або як іванофранківці стають помічниками святого Миколая

«Я була спокійна, що вершину зарахували, що у мене все вийшло, я подзвонила до Олега (Олег Андрухів проректор УКД, – ред.) і сказала: Олег, є вершина. Звичайно, ця інформація вийшла від мене – ні університет, ні Олег не мають ніякого відношення до цього», – додала Христина.

Також Христина спочатку відкинула звинувачення у фотошопі світлини з вершини.

“Я нічо не розумію. Це фото з того місця, до якого я дійшла”, – прокоментувала Христина.

Але вже за кілька хвилин, відповідаючи на питання альпінста з Дніпра Дмитра Семеренка, який першим повідомив, що Мохнацька насправді не вийшла, відповіла, що фото не її.

«Фото моє, зроблене на GoPro. Вершина була ззаду підсунута, я на ній не була» – сказала Христина Мохнацька.

Як так вийшло і навіщо вона сфальшувала фото, Христина пояснила плутано.

«Коли я вернулася у базовий табір… Я ще нічого не знавши… я була дуже втомлена, нічого не ївши, майже не спала. Це, мабуть, зіграв якийсь такий фактор психологічний… у мене був такий стан, коли я спустилася…» – спробувала пояснити причини фотошопу Христина Мохнацька.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.