facebook

У Кабміні зробили крок до скасування безкоштовного проїзду в транспорті: що чекає пільговиків

У Кабінеті міністрів продовжують рухатися до реалізації ідеї монетизації пільг в Україні. На засіданні уряду в середу, 9 червня, схваленио законопроєкт щодо заміни пільг з оплати проїзду в транспорті грошовою компенсацією.



Про це стало відомо під час онлайн-трансляції засідання Кабміну в YouTube. Законопроєкт розробили в Міністерстві соціальної політики за окремим дорученням глави уряду Дениса Шмигаля від 27 квітня.

Документом вносяться зміни відразу до 8 діючих законів, якими передбачені пільги з оплати проїзду в транспорті, а також деякі інші пільги (по оплаті послуг зв’язку, встановлення квартирних телефонів, квартплаті і т.д.) для наступних категорій громадян:

ветерани війни;

ветерани військової служби, органів внутрішніх справ і т.д.;

особи, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи;

жертви нацистських переслідувань;

особи з інвалідністю;

батьки військовослужбовців, які загинули, померли або безвісно зникли під час проходження військової служби;

реабілітовані особи;

діти з багатодітних сімей.

Зокрема, законопроєктом пропонується:

Пільги для вищевказаних категорій громадян замінити грошовою компенсацією;

Делегувати органам місцевого самоврядування право самим приймати рішення по виплаті такої компенсації, а також визначати порядок і розмір компенсації.

Згідно з пояснювальною запискою до документа, на сьогоднішній день Законом № 1774 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України” вже передбачено, що пільги по оплаті проїзду можуть надаватися і в грошовій формі в розмірах і порядку, встановлених Кабінетом міністрів. Однак в цілому ряді інших законів, якими такі пільги передбачені для конкретних категорій громадян, така можливість відсутня. Запропонованим проєктом документа дану ситуацію пропонують виправити.

У Кабміні впевнені, що такий механізм сприятиме адресності надання пільг, виходячи з можливостей місцевих бюджетів.

Нагадаємо, в Кабміні вже розробили порядок монетизації пільг на транспорті – 11 лютого на сайті Мінсоцполітики був оприлюднений для обговорення проєкт постанови Кабміну “Деякі питання надання пільг по оплаті проїзду окремим категоріям громадян у грошовій формі”. Згідно з документом, місцева влада буде ссамостійно вирішувати, вводити монетизацію пільг чи ні, тобто монетизацію не планують робити обов’язковою.

Читайте також:  Шахтар визначився з новим головним тренером: хто замінить Фонсеку

Іншими словами, якщо чиновники на місцях вирішили не запроваджувати такий механізм, то буде діяти колишній порядок надання пільг, при якому компенсацію з місцевих бюджетів за надання пільгового проїзду отримують автотранспортні підприємства. Якщо ж буде прийнято рішення монетизувати транспортну пільгу, то проїхатися по посвідченню пільговика вже не вийде. Доведеться оплачувати проїзд повністю на загальних підставах. Ці витрати потім мають компенсуватися пільговику або готівкою, або переказом на банківську карту.

Проєктом постанови Кабміну передбачено, що пільги в готівковій формі будуть діяти на проїзд в міському, приміському та міжміському сполученні. При цьому на міських і приміських маршрутах буде надаватися грошова виплата, а на міжміських – компенсація, тобто та ж виплата, але вже після здійснення поїздки.

Пенсіонери і люди, які мають право на державну соціальну допомогу, будуть отримувати виплати автоматично – на свій рахунок у банку або поштою, а всі інші пільговики отримають кошти тільки після того, як подадуть до місцевих органів влади відповідні заяви.

Кабмін також передбачив і компенсацію у разі, якщо пільговик, який проживає в регіоні, в якому проведена монетизація, захоче скористатися пільгою в іншому регіоні, де такої монетизації немає. Йому слід підтвердити поїздку квитком, в якому повинні бути вказані ПІБ пасажира, дата і населений пункт, а також поставлена печатка автотранспортного підприємства. Якщо пільговик не отримав виплати або компенсації, то він може звернутися до суду.

Слід зазначити, що цей проєкт постанови не був підтриманий представником Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини на засіданні урядового “соціального” комітету в четвер, 3 червня. Зокрема, представником Уповноваженого було висунуто умову, згідно з якою всі основні моменти надання “грошових” пільг, в тому числі порядок, умови та обсяг їх надання органами місцевого самоврядування, повинні визначатися на законодавчому рівні (а не окремо взятим місцевим органом в межах своєї території ), при цьому місцеві бюджети повинні бути забезпечені достатніми фінансовими ресурсами для реалізації такого механізму.

Читайте також:  За рік алкоголь в Україні подорожчав на 20%

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.