facebook

В Україні почали боротьбу з перевантаженнями фур: штрафи підвищили майже вдвічі

До важковаговиків на колесах від літа посилена увага.



За перевантажені фури в Україні каратимуть жорсткіше. Штрафи підвищили майже вдвічі і легалізували автоматичну фіксацію. Вже від осені водіям-порушникам почнуть надсилати так звані “листи щастя” за перевищення вагових та габаритних норм. Також інспекторам “Укртрансбезпеки” дозволили виписувати штрафи перевізникам, які відмовляються показувати документи або проходити ваговий контроль.

Про це 8 червня йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

На столичній Кільцевій вантажівки вишиковуються в чергу для зважування. До важковаговиків на колесах від літа посилена увага. Температура повітря перейшла за позначку +20, а дорожнє покриття розігрілося до 35. Тому кожна зайва тонна нещадно руйнує асфальт.

В “Укравтодорі” вже кілька років у тестовому режимі збирають інформацію про руйнівників асфальту. Комплекси автоматичного зважування в русі передають інформацію до центру обробки даних. Тут інколи жахаються отриманим результатам. Приміром, цьогоріч у лютому далекомір з Дніпра примудрився порушити всі можливі норми розмірів та ваги, перевозячи локомотив. 104 тони замість дозволених 40. Три тижні потому ця ж вантажівка ледь не побила свій же рекорд. Кран на гусеницях з автопоїздом затягнули на майже 103 тони. Сьогодні кожна четверта фура їде з порушенням. Лише за півдня дорожники назбирали потенційних штрафів на 72 млн грн.

“Коли почнуться штрафні санкції, люди будуть розуміти що їх контролюють і менше порушуватимуть”, – зазначає начальник відділу інтелектуальних транспортних систем “Укравтодору” Андрій Вознюк.

В Україні почали боротьбу з перевантаженнями. І майже вдвічі підвищили штрафи. Мінімальний – 8,5 тисяч грн, максимальний – 51 тисяча за перевищення вагової норми на 30 і більше відсотків. Також інспекторам “Укртрансбезпеки” розв’язали руки.

“Тепер інспектори “Укртрансбезпеки” можуть самостійно зупиняти вантажні автомобілі і накладати штрафи за відмову від проходження вагового контролю. Це штраф 51 тисяча гривень”,- зазначає голова “Укртрансбезпеки” Єгор Прокопчук.

Читайте також:  Франківець отримав штраф за поширення чуток про вакцину проти COVID

Ігнорувати інспекторів відтепер не вийде. Відсутність документів або відмова заїжджати на ваги загрожує штрафом. Раніше доводилось викликати патрульних поліцейських.

Водії фур нарікають – вони лише перевізники і можуть не знати фактичної ваги вантажу. Тому покарання треба ділити.

Законотворці до порад дослухались. Від осені за перевантаження штрафуватимуть і перевізників, і вантажовідправників. Також від вересня Україною полетять “листи щастя” з майданчиків автоматичних вагових комплексів.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.