facebook

Тарифи на електроенергію в Україні злетять: названо нову ціну

В Україні кВт*год електроенергії з 1 липня може подорожчати з 1,68 до 2,5-4 грн. При цьому діятиме така ціна для тих, хто споживає більше 500 кВт*год на місяць.



Такі дані озвучив голова департаменту житлово-комунальної інфраструктури Громадської ради при КМДА Олега Попенко. Остаточне рішення ухвалить Кабмін, проєкт відповідної постанови досі не затверджено.

“Як ви бачите, цього року держпідприємства, пов’язані з енергетикою, стали збитковими. У бюджеті практично немає грошей на виплату зеленим інвесторам. Тому, я думаю, ці виплати перекладуть на плечі споживачів. Сьогодні вартість електроенергії 1,68 грн за кВт*год. А за даними Міненерго реальна вартість коливається від 2,5 до 4 грн за кВт*год. Тому сьогодні шукатимуть способи, як підняти вартість до потрібного рівня. Можливо, буде введена градація цін залежно від споживання: до 500 кВт, понад 500 кВт, понад 1000 кВт. Або навіть градація по регіонах, адже в кожному регіоні вартість електроенергії різна”, – каже Попенко.

Тариф на електроенергію складається з: вартості самого струму, тарифу на передачу мережами “Укренерго”, тарифу на розподіл низьковольтними мережами, тарифу на поставку і податки. Ціна в 1,68 грн не покриває реальні витрати. Тільки за транспортування доводиться віддавати 1,51 грн.

За даними Бойка, зараз ціна повинна становити:

2,6-2,96 грн за кВт*год у Києві і Дніпропетровській області;

3,7-4 грн за кВт*год в Івано-Франківській і Луганській областях.

Тобто в кожному регіоні є своя собівартість. Але витрати ділять (і будуть ділити) на всіх, щоб не створювати різні умови для українців, незалежно від їх місця проживання.

Читайте також:  Знизити ціну на газ! Нардеп Зеленського зробив несподівану заяву, лише дві умови

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.