facebook

В Україні стрімко дорожчають продукти: озвучено прогноз до кінця року

Як впевнені економісти, у країнці в 2021 році чекає набагато більше зростання цін, ніж в минулому. Ціни в середньому вже стали вище на 5% в порівнянні з груднем 2020 го.



Що вже подорожчало найбільше і яка може бути інфляція до кінця року, повідомив сайт «Сегодня».

Експерти кажуть, що швидше за все за чотири місяці зросли ціни на продукти щоденного попиту − курячі яйця, соняшникова олія, хліб, цукор.

При цьому дорожчають й інші продукти: м’ясо − на 4,4% (+5 грн за кіло свинини), риба на 5,9% (+4,8 грн за кіло мороженої морської риби економ−сегмента), молоко − на 4, 3% (+1,1 грн / л), сир − на 5,6% (+6,2 грн / кг), вершкове масло − на 5,2% (+2,3 грн за пачку 200 г, 72% жиру). Тільки за ці п’ять позицій доведеться викласти більше майже на 20 гривень, ніж рік тому.

Зате дешевше борщнабір: тепер всі інгредієнти для національної страви (по 1 кг кожного) коштують менше на 9,7% (-3,05 грн), ніж рік тому.

Економісти пояснюють зростання цін на продовольство в Україні загальносвітовою тенденцією: за даними − продовольчої і сільськогосподарської організації ООН, ціни на продукти в світі підвищуються десятий місяць поспіль.

«Подорожчанню продовольства сприяють два фактори: країни Латинської Америки скоротили пропозицію агросировини на світовому ринку, в Китай, навпаки, нарощує попит. До кінця року ціни на продукцію АПК зростуть ще на 14% відсотків», − заявив президент Українського аналітичного центру Олександр Охрименко.

А так як Україна є великим експортером продовольства на світовому ринку, то, очевидно, що ціни всередині країни будуть прагнути до світових.

Як аналізує член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин, на масло значно зросли світові ціни через підвищення попиту з боку КНР і інших країн Південно-Східної Азії. А Україна − найбільший в світі експортер олії. За словами експерта, українські виробники не будуть продавати олію всередині країни дешевше, ніж за кордон.

Читайте також:  В Україні схвалили план COVID-вакцинації на 2022 рік: пріоритети та зміни

При цьому, як додав Пендзин, ціни на цукор підвищилися в тому числі і з-за зростання собівартості, так як піднялися мінімальні зарплати. Підвищення вартості зерна відбилося на ціні хліба, курячих яєць, в вартості яких 60% − це витрати на корм.

Прогнози на другий квартал і до кінця року

В цьому році в Нацбанку чекають річну інфляцію на рівні 7%. Щоб досягти такого показника, в травні-серпні, ціни, як мінімум, не повинні підвищуватися, а в вересні-грудні інфляція не може бути вище 2,5%.

Експерти вважають прогнози Нацбанку про очікуваної інфляції в 2021 році − оптимістичними. За їхніми розрахунками, інфляція в цьому році повинна бути вище.

Олександр Охріменко каже, що в другому кварталі зростання цін сповільниться, але все одно виявиться помітним.

«У квітні вже маємо інфляцію 0,7%, в травні буде не менше за рахунок підвищення тарифів на газ, подорожчання пального, автоперевезень, – аналізує Олександр Охріменко. – Через пізню весну залишаться дорогими овочі нового врожаю і ягоди, це означає, що в червні дефляції теж не буде. Вона можлива, як зазвичай, в липні і серпні, але в цифрах поки складно прогнозувати. З осені знову буде прискорення інфляції, за підсумками року очікую 9,5−9,8%», − зазначив Охріменко.

Олег Пендзин також оцінює річну інфляцію не вище 9,5%. За його словами, інфляція може бути і нижче, якщо зберуть хороший урожай зернових.

«У другому кварталі очікуємо інфляцію до 2,5%, це вдвічі нижче, ніж у першому. Літо буде мінімально інфляційним, а ось у четвертому кварталі зростання цін виявиться таким самим, як у першому кварталі. Тому 7% за рік – занадто оптимістичний прогноз», − пояснив Пендзин.

Читайте також:  "Нас врятує лише тепла зима": 38 грн за кубометр газу - стільки Україна ще не платила

Крім того, обидва експерти кажуть, що точно не буде подорожчання ні яєць, ні цукру, ні соняшникової олії, навпаки, ціни на них можуть піти вниз, так як попит знизився. Яйця вже подешевшали. А ось м’ясо, молочна група продуктів, хліб будуть поступово, на 0,5-1% на місяць, дорожчати.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.