facebook

Дешева медицина, курорти цілий рік і квартири від €25 тисяч: українка – про життя в Болгарії

Українка Софія вже 1,5 року проживає в Болгарії, в місті Пловдив. Здавалося б, вона не так давно в цій країні, але вже сповна відчула всю красу й недоліки перебування в ній.



В ексклюзивному матеріалі для OBOZREVATEL Софія розповіла про життя емігрантки в Болгарії, про медицину, пологові будинки та садки. Вона також назвала ціни на стандартний набір продуктів у супермаркеті та повідала, як зараз ідуть справи в Болгарії через пандемію коронавірусу.

Про еміграцію з України
Я родом із Києва. Мого чоловіка запросили на роботу і ми переїхали жити в Болгарію. В Україні нас ніщо не тримало, тому ми зважилися на поїздку. Нам хотілося спробувати щось нове.

У Пловдиві ми живемо вже півтора року. Перший рік життя в цій країні дуже хотілося додому, а зараз уже звикли.

Тут дуже багато росіян, українців якось менше. Живуть усі по-різному, тому мені складно говорити про проблеми емігрантів, оскільки нам у переїзді та оформленні документів дуже допомогли роботодавці.

Про медицину
Є хороші фахівці, як і всюди, але медична система обслуговування, як на мене, трохи дивна. В Україні ми звикли до високого рівня, а ось у Болгарії з цим проблеми. Болгари платять “здравну касу” – обслуговування у них або безкоштовне, або за дуже невеликі гроші. Діти консультуються безкоштовно в особистого лікаря. Якщо ж спостерігатися в приватній клініці, тоді прийом коштує €20 (665 грн).

У Болгарії можна отримати медичну страховку, найчастіше її надають на роботі.

Про ситуацію з коронавірусом
У Пловдиві хворих на коронавірус, як і всюди, багато. Сам COVID-19 не сильно вплинув на наше життя: в громадських місцях потрібно носити маску, до 10 години ранку в магазин впускають тільки пенсіонерів. Було і таке, що закривали двічі всі навчальні заклади, деяких співробітників перевели на віддалену роботу. Також надовго закривали ТЦ і громадське харчування – ось вони зазнали серйозних збитків.

Читайте також:  ПОСТАЧАННЯ ЩЕБНЮ В ОКУПОВАНИЙ СЕВАСТОПОЛЬ ЩЕБНЮ З ТУРЕЦЬКИХ ПОРТІВ ГІРЕСУН ТА ЕРЕГЛІ (2020 РІК)

Про пологові будинки
Свою першу дитину я народила в Україні, а другу – в Болгарії. Я дуже хотіла народжувати в Україні, де все знайоме, знаєш хороших лікарів і головне – немає мовного бар’єра. Тут мені пощастило з бригадою та умовами, а лікарі в будь-якому місці є чудові, а є і такі, до кого краще не потрапляти. Мені обидва рази пощастило, але психологічний стан у Болгарії був гірший.

Про зарплати й ціни на продукти
Зарплати тут різні й залежать не тільки від міста, але і від професії. Мінімальна 300€ (10 тисяч грн), середня, на скільки я знаю, 600€ (20 тисяч грн).

У середньому ми витрачаємо (сім’я з 4 осіб) 120€ (4 тисячі грн) на тиждень на продукти. Ціни різні, овочі й фрукти на базарах набагато дешевшіе. Але частіше ми купуємо продукти в найближчому супермаркеті.

молоко €1,15 (40 грн);

масло вершкове €2,5 (83 грн);

яйця 6шт €1,5 (50 грн);

хліб €1 (33 грн);

круасан €0,5 (16 грн);

чай чорний €2 (66 грн);

болгарський трав’яний чай до €1 (33 грн);

хороша курка – близько €5 (166 грн) за 1 кг;

яблука €1,5 (50 грн) за 1 кг;

картопля €1 (33 грн) за 1 кг;

Про дитячі садки
Садки тут хороші, практично всі, що я бачила, з ремонтом і сучасними майданчиками. Державний садок коштує €25-35 (1 тис. грн) на місяць. Наша дитина ходить у приватний садок, це обходиться в €200 (6600 грн) на місяць (у вартість входить харчування). Головне, що ніхто не просить різні благодійні внески.

Про відмінність у менталітетах: українці та болгари
Поки що я ще знайомлюся з цією країною. Але болгари дуже усміхнений народ. Вони привітні й добрі. Літні люди шалено люблять маленьких дітей і майже завжди під час зустрічі скажуть: “які у вас солодкі діточки”. А ще вони живуть зовсім в іншому темпі, ніж в Україні. У болгар розмірене життя, не люблять сидіти на роботі понаднормово й нікуди не поспішають. Нам спочатку було дуже складно до цього звикнути, оскільки ми постійно кудись бігли.

Читайте також:  Математика від Кличка: "13 + 3 = 15" (відео)

Про плюси й мінуси життя
Для мене в Болгарії важкий клімат – із травня по жовтень тут стоїть жахлива спека. Також у цій країні дуже жорстка вода і складно до неї звикнути. Загалом, для кожного свої мінуси, але через рік життя тут можу точно сказати, що плюсів набагато більше і переїжджати поки не збираємося. Болгарія – країна усміхнених людей.

Про ціни на житло
Купити житло в Болгарії може кожен охочий. Винайняти його теж можна, ціни є на будь-який гаманець – оренда квартири від €150 (5 тисяч грн), а купити квартиру можна від €25 тисяч (830 тисяч грн), все залежить від будинку й місця. На узбережжі багато росіян купують нерухомість для подобового здавання в оренду.

Про транспорт
На поїздах не роз’їжджала, але автобуси їздять у будь-якому напрямку. У місті проїзд коштує € 0,5 (16 грн), і тут дуже доступне таксі. У нашому місті перевозять тільки автобуси й за розкладом. В Україні багато приватників, а тут вся ставка на міський транспорт.

Про розваги
Під час пляжного сезону оживає узбережжя, ціни на житло піднімаються, як і в будь-якому курортному місті. А взимку тут процвітає гірськолижний курорт – Болгарія готова до туристів у будь-яку пору року. Так само ця країна багата історичними містами, руїнами й просто неймовірно красивими місцями.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.