facebook

Кабмін планує різко підвищити ціни на алкоголь: скільки коштуватиме пляшка горілки й віскі

Кабінет міністрів пропонує підвищити роздрібні ціни на низку алкогольних напоїв. Це може призвести до того, що пляшка горілки подорожчає приблизно на 5,5 грн, а віскі – на 10,5 грн.



Як йдеться в проєкті постанови Мінекономіки, зараз мінімальні ціни на алкоголь не відповідають реальним витратам на їх виробництво. А це призводить до того, що чесні виробники алкогольних напоїв не можуть конкурувати з сірим ринком.

Згідно з розрахунками OBOZREVATEL, підвищення, в разі підтримки проєкту, може відбутись так:

Горілка (на 6,2%) – з 89,4 до 94,9 грн.

Віскі (5,9%) – з 179 до 189,5 грн.

Коньяк (5,5%) – з 151,66 до 160 грн.

Згідно з дослідженнями ВООЗ, як йдеться у пояснювальній записці до документа, приблизно кожна п’ята смерть серед осіб у віці 15-19 років і кожна четверта смерть у віковій групі 20-24 років від алкоголю. Збільшення ціни на алкогольні напої визнане однією з державних політик, яка зменшує загальне споживання і пов’язану з цим шкоду. Зростання ціни на алкогольні напої на 10% асоціюється зі зниженням приблизно на 32% кількості випадків смертей, що відбуваються через вживання алкоголю.

Як раніше повідомляв OBOZREVATEL, ефект від регулярного вживання алкоголю набагато небезпечніший, ніж можна подумати. Серед наслідків найчастіше виділяються проблеми з травленням, печінкою, серцем і сном.

Незважаючи на це, згідно з даними дослідницької фірми Nielsen, під час пандемії COVID-19 продажі алкоголю зросли більш ніж на 20%

Читайте також:  Дороге задоволення: у франківському магазині морква коштує 50 гривень (фотофакт)

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.