facebook

Хто такі матері-одиначки та на яку допомогу в Україні вони можуть розрахову

У сучасному українському суспільстві існує міф про те, що будь-яка жінка, яка виховує дитину після розлучення з чоловіком, є матір’ю-одиначкою – втім, на законодавчому рівні це не зовсім так. ASPI news зібрало інформацію про те, хто ж насправді може мати такий статус, та на які пільги від держави розраховувати.



В першу чергу, зазначимо, що в Україні матір’ю-одиначкою вважається жінка, яка через певні обставини не контактує із батьком власної дитини, або ж він невідомий – в такому випадку у свідоцтві про народження дитини графа з іменем батька записується за вказівкою матері. Також статус матері-одиначки надається у випадку, якщо батько дитини помер або якщо дитина усиновлена. Важливо знати, що у випадку, коли батьки дитини розлучилися, і жінка чи чоловік залишились виховувати дитину самостійно, вони не є батьками-одинаками. Перебування у так званому цивільному шлюбі, без реєстрації стосунків, також не дає права на жодні пільги.

Якщо жінка все ж таки потрапила під визначення матері-одиначки, вона має право звернутися до органів соціального захисту для оформлення фінансової допомоги. Для цього їй потрібно подати заяву, копію свідоцтва про народження дитини, довідку про реєстрацію місця проживання та виписку із державного реєстру актів цивільного стану із реєстрації народження дитини. Також необхідно принести декларацію і довідку про доходи у випадку, якщо деякі із зазначених у декларації доходів не бачать фонди соціального страхування, Пенсійний фонд чи податкова. Допомога на утримання дитини надається до досягнення нею 18 років, або ж (у випадку навчання дитини у вищому навчальному закладі) до 23 років.

Також матері-одиначки мають право на отримання низки додаткових пільг, хоча деякі з них є суто декларативними. Серед них – право на першочергове отримання житла від держави; крім того, формально матір-одиначку не мають права звільнити з роботи.

Читайте також:  У Чехії молодий українець потрапив в жахливу аварію: йому потрібна допомога

Втім, у певних випадках держава залишає за собою право відмовити такій жінці у оформленні допомоги – це може статися, якщо у сім’ї є безробітні особи, які досягли повнолітнього віку, не вчаться і не служать в армії, не стоять на обліку в державному центрі зайнятості та не шукають роботу більше трьох місяців. Також допомога не надається у випадку, якщо хтось із членів сім’ї протягом року придбав ділянку землі, транспортний засіб, житло або будівельні матеріали на суму більше 50 тисяч гривень, або ж у випадку, якщо у власності сім’ї є ще одне житло та більше одного транспортного засобу, який був випущений менше 15 років тому. Також виплати можуть припинити, якщо матір-одиначка виїхала на заробітки до іншої країни і перебуває там більше двох місяців.

Трапляється, що жінки, бажаючи отримувати державні пільги, приховують свій сімейний стан і живуть із цивільним чоловіком чи навіть батьком дитини. Але варто знати, що матерям, яким вдасться неправомірно одержати статус одиноких, при перевірці загрожують штрафи чи навіть більш суворе покарання у вигляді відповідних судових рішень. Також, у випадку надання неправдивих відомостей при оформленні допомоги або ж при зміні складу сім’ї, уряд передбачив повернення соцдопомоги – суму повернення підраховують органи соціального захисту.

 

 

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.