facebook

Тариф на газ: українців можуть залишити на все літо без гарячої води

Українці можуть залишитися на все літо без гарячої води через те, що підприємствам теплокомуненерго не буде чим розраховуватися за газ із “Нафтогазом”. Досі вони отримували блакитне паливо від “Нафтогазу” за фіксованою, не ринковою ціною. Однак наприкінці червня закінчується термін спеціальних зобов’язань, за якими постачальник продавав їм газ за заниженою ціною. Далі – тільки ринкові ціни, які загрожують довести до банкрутства не одне підприємство.



Однак ринковий тариф на газ – не єдина біда, яка підстерігає комунальних виробників тепла. Є ще один камінь спотикання. За новими умовами, підприємства теплокомуненерго повинні розраховуватися з постачальником за газ наперед, тобто, вносити передплату. А грошей на це взяти ніде. Адже споживачі розраховуються з ними за надані послуги лише за фактом їхнього отримання. Тобто, в наступному місяці розраховуються за попередній.

Є ще один вихід для постачальників тепла – надати банківські гарантії оплати, однак хто їм дасть такі гарантії, якщо всі вони в боргах, як у шовках? Адже вони змушені були, в свою чергу, виставляти в платіжках за тепло занижені тарифи на газ, однак при цьому зобов’язані розрахуватися з “Нафтогазом” за тими тарифами, за якими брали у нього енергоресурс.

“Що робити тепловикам? Як розрахуватися з боргами ще і купити газ. Опалювального сезону може і не бути”, – говорить глава “Укртеплокомуненерго” Арсентій Блащук.

Однак, перш ніж не настане опалювальний сезон, може припинитися подача гарячої води в будинки городян. Немає оплати – немає газу – немає гарячої води: логічний ланцюжок спрацює з непохитністю закону.

“Проблема в тому, що у них три відра боргів, і як вони будуть їх реструктуризувати не зрозуміло. Це ж тепер ринок. Якщо вони з “Нафтогазом” не домовляться, то НАК не буде зобов’язаний поставляти їм газ. Раніше вони були зобов’язані згідно ПСО. І то із врахуванням певного рівня розрахунків. Тепер такого зобов’язання не буде, – висловив свої міркування ще один учасник ринку.

Читайте також:  На Прикарпатті під час святкування випускного сталося масове отруєння

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.