Рецепт італійського панеттоне з фруктами і цукатами від Клопотенко
Панеттоне вважається виключно різдвяною випічкою. Але, італійці стверджують, що це частування печуть на Великдень і на Різдво.
Редакція FoodOboz пропонує для початку розібратися, чим відрізняється панеттоне від пасок.
Структура
Панеттоне легший і пористий, здобний і соковитий. Так, як цукати і сухофрукти для нього замочують в ромі, це надає особливий аромат.
Закваска
Його також готують як на дріжджах, так і на заквасці – це вже за бажанням.
Український кухар, телеведучий і кулінар Євген Клопотенко запропонував свій рецепт панеттоне.
Інгредієнти для опари:
100 г борошна
15 г живих дріжджів
80 мл води
Для першого замісу:
125 мл теплої води
2 жовтки
50 г цукру
250 г борошна
75 г м’якого вершкового масла
Для другого замісу:
50 г цукру
2 жовтки
1 щіпка солі
25 г вершкового масла (+ для змащування форм)
1 ст. л. ванільного цукру
2 ст. л. сметани
100 г борошна
2 ст. л. меду і 10 г куркуми (за бажанням)
1 апельсин (цедра)
200 г сухої журавлини
Спосіб приготування:
В опару додайте жовтки, цукор, ванільний екстракт, цедру, куркуму, сіль, масло. Все добре перемішайте.
Потрібно добре просіяти борошно, замісити тісто і вимішувати протягом 15-25 хвилин, воно повинне добре тягнуться до напівпрозорої товщини, не рватися.
Готове тісто поміщаємо у велику миску, краї якої добре змащуємо маслом, щоб воно не прилипало, накриваємо харчовою плівкою і залишаємо, щоб тісто “виросло” і збільшилася в обсязі.
Тим часом замочуємо сухофрукти і цукати в ромі, десь на 40-50 хвилин. Після закінчення цього часу, дістаємо і змішуємо з 1-2 столовими ложками борошна, після чого додаємо в уже готове тісто, і добре все перемішуємо.
Готове тісто розкладаємо по формах і відправляємо в такому вигляді настоюватися ще 2-3 години.
Після цього акуратно змастити тісто мигдально-білкової сумішшю, посипати мигдалем, фруктами або чим захочете, і відправити в духовку.
Випікати близько 40 хвилин.
Важливо, що потрібно вийняти панеттоне з духовки і остудити “догори ногами”, близько до дна формочки проткнути кожен панеттоне двома шпажками хрест-навхрест і підвісити на цих шпажках.
Зберігати частування можна до 10 днів, за цей час панеттоне не втратить смакових якостей.
Шукайте деталі в групі Facebook