facebook

Рецепт італійського панеттоне з фруктами і цукатами від Клопотенко

Панеттоне вважається виключно різдвяною випічкою. Але, італійці стверджують, що це частування печуть на Великдень і на Різдво.

Редакція FoodOboz пропонує для початку розібратися, чим відрізняється панеттоне від пасок.

Структура

Панеттоне легший і пористий, здобний і соковитий. Так, як цукати і сухофрукти для нього замочують в ромі, це надає особливий аромат.

Закваска

Його також готують як на дріжджах, так і на заквасці – це вже за бажанням.

Український кухар, телеведучий і кулінар Євген Клопотенко запропонував свій рецепт панеттоне.

Інгредієнти для опари:

100 г борошна

15 г живих дріжджів

80 мл води

Для першого замісу:

125 мл теплої води

2 жовтки

50 г цукру

250 г борошна

75 г м’якого вершкового масла

Для другого замісу:

50 г цукру

2 жовтки

1 щіпка солі

25 г вершкового масла (+ для змащування форм)

1 ст. л. ванільного цукру

2 ст. л. сметани

100 г борошна

2 ст. л. меду і 10 г куркуми (за бажанням)

1 апельсин (цедра)

200 г сухої журавлини

Спосіб приготування:

В опару додайте жовтки, цукор, ванільний екстракт, цедру, куркуму, сіль, масло. Все добре перемішайте.

Потрібно добре просіяти борошно, замісити тісто і вимішувати протягом 15-25 хвилин, воно повинне добре тягнуться до напівпрозорої товщини, не рватися.

Готове тісто поміщаємо у велику миску, краї якої добре змащуємо маслом, щоб воно не прилипало, накриваємо харчовою плівкою і залишаємо, щоб тісто “виросло” і збільшилася в обсязі.

Тим часом замочуємо сухофрукти і цукати в ромі, десь на 40-50 хвилин. Після закінчення цього часу, дістаємо і змішуємо з 1-2 столовими ложками борошна, після чого додаємо в уже готове тісто, і добре все перемішуємо.

Готове тісто розкладаємо по формах і відправляємо в такому вигляді настоюватися ще 2-3 години.

Після цього акуратно змастити тісто мигдально-білкової сумішшю, посипати мигдалем, фруктами або чим захочете, і відправити в духовку.

Випікати близько 40 хвилин.

Важливо, що потрібно вийняти панеттоне з духовки і остудити “догори ногами”, близько до дна формочки проткнути кожен панеттоне двома шпажками хрест-навхрест і підвісити на цих шпажках.

Зберігати частування можна до 10 днів, за цей час панеттоне не втратить смакових якостей.

 

Читайте також:  Клейка каша і котлети з незабутнім запахом, – Клопотенко розповів, чим його годували у школі

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.