facebook

Прикарпатські рятувальники матимуть гелікоптер

На Івано-Франківщині планують створити авіабазу для екстреної аеромедичної евакуації. Так прикарпатські рятувальники зможуть отримати гелікоптер для порятунку людей.



Про це Суспільному Карпати розповів начальник четвертої спеціалізованої пошуково-рятувальної групи ГУ ДСНС України в Івано-Франківській області Тарас Бринда.

“Наразі ДСНС має авіаційну техніку, яка базується в одному авіаційному загоні в Ніжині. При потребі ми цю техніку залучаємо до пошукових робіт. Але такої, як європейська система, щоб оперативно залучати авіатехніку, не було ще з часів розпаду радянського союзу”, – розповідає Тарас Бринда.

За його словами, останні два роки МВС України активно займається впровадженням системи аеромедичної евакуації. Зокрема, у Франції закуплено 52 гелікоптери, які будуть розподілені між підрозділами МВС та ДСНС, Національною поліцією і Державною прикордонною службою.

“Ці гелікоптери будуть покривати системою авіабаз територію України і забезпечуватимуть екстрену аеромедичну евакуацію у різних надзвичайних ситуацій. У березні перша база запрацювала у Львові. На другому етапі програми, щоправда ще не оголошено остаточних термінів, на Івано-Франківщині буде теж створена авіабаза. На ній буде чергувати гелікоптер, який зможе у найкоротші терміни вилетіти за потребою: чи з ДТП забрати людину, чи вилетіти у гірську місцевість і забрати потерпілого”, – каже Бринда.

Такий гелікоптер пришвидшить порятунок людей у Карпатах і покращить безпеку туристів. Також, за словами рятувальника, за останні два роки держава виділила багато коштів для того, щоб оновити та покращити забезпечення гірських рятувальників області.

“Скажімо, за минулий рік ми отримали спорядження на понад три мільйони гривень. Тому можна сказати, що зараз ми забезпечені усім необхідним”, – зазначає Бринда.

Окрім того, наразі триває робота над впровадженням міжнародного проєкту “Україна-Румунія”, який передбачає створення великої системи з покращення безпеки у горах. Одна з її складових – розширення способів, якими турист може повідомити про біду, що з ним трапилася.

Читайте також:  Сьогодні в Івано-Франківську – кастинг проекту «Я соромлюсь свого тіла»

Серед таких способів – маленька радіостанція “Кнопка шансу”, яка постійно передає координати туриста на сервер. А також мобільний застосунок, за допомогою якого турист зможе відправити повідомлення SOS зі своїми координатами, натиснувши тричі на екран смартфону.

Наразі, за словами Бринди, система вже тестується. З літа її почнуть поступово впроваджувати.

Нагадаємо, минулого року для допомоги прикарпатцям, котрі постраждали від паводків, залучили чотири гелікоптери. Тоді їх довелось передислоковувати з аеропорту Жуляни м. Київ до Івано-Франківська.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.