facebook

Чому в Івано-Франківську зіпсували майже 500 доз вакцини Covishield

Фактор “розливу”. Так чиновники від медицини пояснюють втрати вакцини на Прикарпатті. Там, нагадаю, зіпсували пів тисячі доз “Ковішилду”. І це 84 відсотки усіх забракованих протиковідних сироваток в Україні.



Хто і навіщо “розливав” недешевий препарат? І як запобігти втратам у майбутньому? Дізнавалися наші кореспонденти, пишуть Версії з посиланням на Подробиці.

Двадцять дві тисячі доз протиковідної сироватки Covishield Прикарпаття отримало ще наприкінці лютого. За майже два місяці в області використали понад дев’ятнадцять тисяч доз. Втім, вколоті пацієнтам були не всі. За даними МОЗ майже півтисячі просто втрачені.

Тетяна Гоголь, громадська активіста:

У нас їх виявилося на Прикарпатті 492 штуки. Це мага величезна кількість. Для прикладу місто мільйонник Львів наш сусід зіпсував тільки 17 штук, Полтава чи Кіровоград 8 штук.

Не зіпсовані, і не розбиті, кажуть в обласному департаменті охорони здоров’я. І називають інший термін “розлив”- так званий коефіцієнт втрати частини препарату, дозволений під час використання. Пояснюють: кожен флакон цієї вакцини розрахований на десять доз, втім медики інколи використовували лише дев’ять. Бо остання доза виявлялася меншою. Вводити її пацієнту – не можна, тож її викидали.

Володимир Дзьомбак, заступник директора департаменту охорони здоров’я Івано-франківської ОДА:

Фактор переживання мабуть він спрацював. Адже коли набирається доза в шпріц це є суб’єктивний момент, коли суб’єктивно бачиш поділку у шприці, можливо воно чуть-чуть більше було набрано і тому десята залишкова доза можливо не така повноцінна.

Чиновники запевняють, такі випадки були лише на початку вакцинації. І тільки з однією мобільною бригадою – тією, яка власне розпочинала імунізацію в області. Працювала вона в Івано-Франківську.

Марія Бойко, начальник управління охорони здоров’я Івано-Франківської міської ради:

Читайте також:  Оксані Савчук та Русланові Марцінківу вручили грамоти від Папи Римського (фотофакт)

Це є люди професійні, які проводять вакцинацію тривалий проміжок часу, які вакцинують і дітей, і дорослих, і в самових кампаніях і індивідуальних. Це той персонал, який навчений. є ті моменти коли у флаконі реально може не вистачити 0,1 доза і тоді ми вважаємо що не можна такою дозою вакцинувати людей.

Чітких рекомендацій як діяти в таких ситуаціях для медиків на сьогодні немає, каже начальниця міського управління охорони здоров’я.

Марія Бойко, начальник управління охорони здоров’я Івано-Франківської міської ради:

Ми не є роботи. І на жаль флакон не без погрішностей. Я вважаю, що не має права медик давати вакцинацію, коли не має повної дози.

Поспілкуватися особисто із мобільною бригадою нам не вдалося. Вони вже не проводять імунізацію. Чи понесе хтось відповідальність, за те, що було зіпсовано так багато вакцин – наразі не відомо.

Володимир Дзьомбак, заступник директора департаменту охорони здоров’я Івано-Франківської ОДА:

Це не є свідомі втрати. Я не думаю, що це би мало нести, якщо би це було свідомо, і бригадам би звернули на це увагу, а вони би дальше продовжували – це дійсно було би таке критичне порушення, за яке потрібно наказувати. Тут люди старалися.

Втім, в області наразі створили спеціальну моніторингову групу яка вивчає втрати вакцин по всіх бригадах. Чому її не було створено раніше? Та чому чиновники відреагували на втрати вакцини не відразу, але, лише коли їх кількість досягла аж півтисячі нам так і не пояснили.

Втім, запевнили, наразі всі медики, які працюють в мобільних групах і здійснюють вакцинацію, пройшли додаткове навчання. І протягом останнього місяць фактів масового “розливу” в області не спостерігаєть.

Читайте також:  "Нечутливий до вакцин": у Данії розкрили усі деталі про новий мутований коронавірус

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.