facebook

У 2021 році за державним оборонним замовленням наше військо має отримати понад 30 000 одиниць ОВТ

У державному оборонному замовленні 2021 року серед пріоритетів: ракетне озброєння, високоточна зброя, пілотована та безпілотна авіація, бронетехніка, кораблі, артилерія та боєприпаси.



На виконання ДОЗ у 2021 році передбачено фінансування в сумі 22,5 млрд грн. На закупівлю озброєння та військової техніки — 59% з цієї суми. На дослідно-конструкторські роботи — понад 5%, модернізацію та ремонт ОВТ — 27%, на заходи, спрямовані на живучість баз та арсеналів, будівництво об’єктів спеціального призначення для зберігання боєприпасів — 9%. Про це сьогодні повідомив заступник Міністра оборони України Олександр Миронюк під час відеоконференції на тему виконання ДОЗ 2021 року. Про це повідомляє АрміяInform.

За його словами, цього року за державним оборонним замовленням Збройні Сили України мають отримати понад 30 000 одиниць різних зразків ОВТ (не враховуючи боєприпасів).

— Триває дія контракту на виробництво та постачання для ЗСУ безпілотних комплексів «Байрактар». Міноборони авансувало виробництво комплексів «Нептуни». Також у ДОЗ 2021 року — БТР-4, ракетне, протитанкове, високоточне озброєння. Також продовжується контракт на будівництво українсько-турецького корвета, — розповів Олександр Миронюк.

Щоправда, у переліку ОВТ ДОЗ 2021 немає прийнятої торік на озброєння бойової колісної машини «Дозор-Б». Чому? За словами заступника Міністра оборони ця машина досі не пройшла кваліфікаційні випробування.

«До кінця липня Міноборони передбачає взяти понад 90% зобов’язань щодо ДОЗ та використати близько 70% фінансових ресурсів на розрахунки за поставлену продукцію та попередню оплату»
Як повідомив Олександр Миронюк, 5 квітня 2021 року Міністерство оборони України вже розпочало роботу щодо укладання додаткових Договорів до чинних угод з виробниками ОВТ та проведення процедур закупівлі.

За планом виконання ДОЗ у 2021 році здійснення розрахунків за поставлену продукцію та доавансування укладених торік Договорів становитиме 84% обсягу ДОЗ. Проведення процедур закупівлі та укладання нових контрактів — 16%.

Читайте також:  Стало відомо, коли почнуть реєструвати вакцинованих пенсіонерів для безкоштовного отримання смартфону

До кінця квітня 2021 року планується виконати 44% заходів, передбачених планом виконання ДОЗ 2021 року.

До кінця липня Міноборони передбачає взяти понад 90% зобов’язань щодо ДОЗ та використати близько 70% фінансових ресурсів на розрахунки за поставлену продукцію та попередню оплату.

— Треба зважити на те, що є такі зразки ОВТ, які виготовити за 9 місяців, що залишилися до кінця року, неможливо. Окремі зразки техніки та озброєння виробляють понад рік. Тобто є виробничі терміни, які не можна скоротити. Але фінансові зобов’язання на виготовлення такої продукції Міністерство оборони бере і виконає, — додав заступник Міністра оборони України у контексті обговорення плану виконання ДОЗ 2021 року.

За його словами, Міністерство оборони сформувало ДОЗ 2021 року з розрахунку максимального закриття державних контрактів, укладених у 2020-му та 2021 році з метою уникнення правового вакууму та для того, щоб розпочати 2022 рік відповідно до нового законодавства, як кажуть, з чистого аркуша.

«Критичних загроз щодо виконання ДОЗ 2021 року немає. Ми провели роботу над помилками»
— Ми проаналізували досвід минулого року, зважаючи на світову пандемію та інші виклики, через що нам не все вдалося виконати у визначені строки, але фінансові зобов’язання Міністерства оборони перед виробниками у 2020 році були виконані на 99,95%. Торік, навіть після того, як Міноборони провело авансування багатьох робіт, ми отримали висновки Торгово-промислової палати про перенесення строків постачання продукції. Цього року ми зважили на виробничі ризики підприємств, врахували власні помилки планування, і сподіваємося, що цього року в нас не буде критичних загроз невиконання ДОЗ, — заявив заступник Міністра оборони України. — Зрозуміло, що хотілось би розпочинати укладати угоди з виробниками та проводити фінансові розрахунки з січня, але реалії вносять свої корективи.

Читайте також:  У Франківську на Каскаді висадили майже три десятки дерев (фото)

Нагадаю, що торік на адресу Міноборони та Генерального штабу було чимало звинувачень щодо змін у переліку ОВТ ДОЗ. Ці корективи вносили здебільшого через те, що деякі підприємства не спроможні були виконати свої зобов’язання або просили перенесення строків постачання продукції. І це при тому, що Міноборони проводить авансування багатьох робіт. Треба визнати, що не завжди вітчизняні виробники можуть виготовити те, що нині потрібно Збройним Силам.

Також Олександр Миронюк розповів, що в Міністерстві оборони розпочато роботу з формування бюджетної декларації на 2022–2024 роки, яка базується на процесі планування оборонних закупівель відповідно до Закону України «Про оборонні закупівлі». Вихідними даними для планування оборонних закупівель є граничні фінансові показники, які доведені Міністерством фінансів відповідно до прогнозних макроекономічних показників. Це становить — 5, 17 % на сектор оборони від прогнозованого ВВП.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.