facebook

Відмовившись від централізованого теплопостачання, Долина за 5 років вдвічі скоротила споживання газу

У 2002 році Долина була змушена відмовитися від централізованого теплопостачання. Цей крок був вимушеним: «Долинатеплокомуненерго» було визнано банкрутом і перестало існувати. До кінця 2007 року вся бюджетна сфера отримала індивідуальні котельні і мешканці обладналися індивідуальними котлами. Споживання газу в місті скоротилось удвічі.

dolyna__large


Місто відійшло від централізованого теплопостачання: кожна будівля, індивідуальний житловий будинок і  квартира мають власні котли, переважно газові.

В 2007 році міськрада вступила до Асоціації «Енергоефективні міста України». Було забезпечено підтримку майбутніх новацій. Започатковано систему енергомоніторингу для створення енергетичних паспортів будівель, котрі щороку оновлюють. При перевищенні ліміту споживання енергії керівник зобов’язаний дати аргументоване пояснення та усунути перевитрати.

10 лютого 2009 року Долина долучилась у Брюсселі до перших підписантів Угоди мерів. Створено відділ енергозбереження, інвестицій та муніципального розвитку. Це дозволило планомірно зменшувати ліміти споживання природного газу, електроенергії і води. Щоб до 2020 року зменшити викиди СО? в місті більш ніж на 20% потрібен комплексний підхід.

Перший успішний проект реалізували у 2009 році – утеплення багатоквартирного будинку ОСББ. Зменшення втрат тепла добились на рівні 20-30%. 10% коштів забезпечили мешканці, решта міська влада і міжнародна програма. Зацікавились інші ОСББ, наступного року було вже три проекти.

Інші успішні проекти: встановлення автоматизованих систем керування теплопостачанням; заміна вікон і дверей на енергоощадні; капітальний ремонт 7 багатоквартирних житлових будинків; створення кластерної моделі теплопостачання на основі місцевого енергоресурсу – дерев’яних трісок.

Сьогодні Долина займає друге місце в області за кількістю інвестицій в енергетичний сектор. Через сталий енергетичний розвиток є перспектива світлого енергетичного майбутнього для громади прикарпатського містечка.

Довідка. На Прикарпатті на території 20,5 кв. км розташувалося місто Долина, в якому проживає приблизно 20 тисяч населення. Бюджетна сфера міста нараховує 29 будівель (серед них 5 садочків, 7 шкіл, 4 медичні заклади та 7 адміністративних будівель). Середнє споживання енергії в громадських будівлях Долини складає 202,4 кВт•год/м2/рік.

Читайте також:  Пропонують опалювати дровами: у Кабміні знайшли спосіб знизити тарифи на газ

Житловий фонд міста –  292,4 тис. кв. м. Переважають багатоквартирні будинки (62%), є 28 об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). Середнє споживання тепла в будинках – 187,4 кВт•год/м2/рік.

Шукайте деталі в групі Facebook