facebook

Коронавірус у дітей: що треба знати про перебіг хвороби та ризики ускладнень

В Україні впродовж останнього тижня від ускладнень коронавірусної хвороби померли двоє дітей. Лікарі кажуть, що випадки важкого COVID-19 почастішали серед дітей. Що треба знати про перебіг хвороби у дітей та як розпізнати перші тривожні симптоми.



Попередньо вважали, що діти рідше ніж дорослі хворіють на коронавірус і значно рідше переносять його у важкій формі. Але останні дослідження кажуть, що це не так. Про це також свідчить захворюваність в Україні — за минулу добу серед 19 893 хворих на COVID-19 – 834 дитини, це більше ніж медпрацівників (484).

Випадки ускладненого коронавірусу у дітей
Зростання захворюваності на коронавірус серед дітей в Україні почали фіксувати ще в січні. Очільник Міністерства охорони здоров’я зауважив, що тепер маленькі пацієнти частіше потребують госпіталізації. Коронавірус помолодшав: діти в Україні та світі стали частіше хворіти на COVID-19 Тенденція до ускладненого перебігу коронавірусу серед дітей триває досі.

Про те, що до ковідних лікарень стали частіше госпіталізовувати дітей заявили лікарі у Харківській та Чернівецькій областях. За словами директора Харківської обласної дитячої інфекційної лікарні Дмитра Кухаря, станом на 1 квітня у харківській дитячій інфекційній лікарні перебувають 70 маленьких пацієнтів: у відділенні інтенсивної терапії перебуває 4 дітей, двоє – на штучній вентиляції легенів, двоє – на зволоженому кисні.

Україні почастішали випадки інфікування коронавірусом серед дітей / Фото Pixabay

Медичний директор Чернівецької обласної дитячої лікарні Олександр Тесліцький заявив, що у порівнянні з минулою хвилею епідемії перебіг хвороби у дітей змінився:

почастішали тяжкі пневмонії,
почастішали розлади шлунково-кишкового тракту.
Причини важкого перебігу COVID-19 у дітей
24 канал поговорив з дитячою лікаркою медичного центру “Царук” Марією Шпит про те, як визначити групу ризику ускладненого коронавірусу серед дітей.

Читайте також:  Після 14 синів подружжю нарешті вдалося народити дівчинку: фото

За словами Марії Шпит, наразі в Україні немає якогось особливого штаму вірусу, який спричиняє важчий перебіг коронавірусу у дітей. Пояснення важких випадків серед дітей – збільшення кількості хворих загалом.

Це пов’язано із тим, що загалом хворіє більше людей та дітей, чим більша кількість хворих – тим частіше серед них будуть дітки з супутніми захворюваннями, як наслідок – випадки ускладненого COVID-19. Водночас немовлята дійсно частіше мають важкий перебіг коронавірусу.

Статистика! Найтяжчих перебіг хвороби спостерігають у новонароджених та дітей раннього віку. Чим старша дитина – тим легше вона переносила вірус. Лише у 3% дітей старше 15 років хвороба проходила важко або критично.
В більшості випадків COVID-19 в дітей проходить легко. Марія Шпит зауважила, що однозначної відповіді, чому так стається – немає.

Припускають, що ковід у дітей проходить легше, оскільки у дітей існують різні вірусні інфекції, імунна система уже підготовлена і забезпечує захист від ковіду, тут йде мова про інші штами коронавірусу, які й раніше циркулювали в природі.

В більшості COVID-19 в дітей проходить легко
за даними Львівського медичного коледжу

У 90% випадків хвороба проходить або безсимптомно, або легко, або помірно. Під легким перебігом хвороби розуміють: гарячку, кишкові розлади, кашель, біль в горлі, біль в м’язах, нудоту, нежить.

Також були зафіксовані випадки, коли у дитини з підтвердженим COVID-19 не було симптомів, але комп’ютерна томографія виявляла пошкодження у легенях.

Результати останніх досліджень доводять:
Діти мають такі ж ризики захворіти на коронавірус, що й дорослі, але можуть не виявляти при цьому ніяких симптомів.
Антитіла до SARS-CoV-2 з’являються в період від 1 до 4 тижнів.
Висновки опублікували в медичному журналі JAMA

Читайте також:  В Україні кардинально перерахують виплати: у кого заберуть і скільки можна буде отримати

Ознаки важкого перебігу COVID-19
Важке протікання хвороби – це кашель та температура, які супроводжуються задишкою. Насиченість крові киснем при цьому нижче 92%. Про критичний стан лікарі говорять, коли в пацієнта дихальна недостатність, енцефалопатія, серцева недостатність тощо.

Звернути увагу також на порушення свідомості – якщо дитина квола, виснажена, не реагує на ваші питання – ситуація потребує швидкого звернення до фахівця.

Варто звертати увагу на такі ознаки як ускладнене та/або прискорене дихання. Повний вдих-видих рахуємо за одиницю.

Норма частоти дихання за 1 хвилину:
у дітей 0-2 місяці – до 60;
у дітей 2-12 місяців – до 50;
у дітей 1-5 років – до 40;
у дітей старше 5 років та дорослих – бажано до 20, але точно не вище 25.
Вакцинація дітей проти коронавірусу: за і проти
Наразі вакцинація проти COVID-19 доступна людям з 16 років. Водночас В Ізраїлі вирішили, що варто розпочати етап вакцинації дітей від коронавірусу – йдеться про дітей від 12 до 15 років. Медики використовуватимуть для них препарат компаній Pfizer/BioNTech.

До слова, Pfizer заявила, що вакцина проти коронавірусу була на 100% ефективною у випробуванні Вакцина Pfizer виявилась на 100% ефективною для дітей від 12 до 15 років на останньому етапі у дітей віком від 12 до 15 років.

Позитивним також є те, що дослідження підтвердили, що імунітет вакцинованих матерів передається дітям.

Вакцинація дітей проти коронавірусу може бути корисною не лише для запобігання ускладненого перебігу хвороби, а й ефективним методом боротьби з пандемією, адже показник безсимптомного перебігу коронавірусу серед дітей високий.

Були гіпотези навіть про те, що діти можуть бути суперрозповсюджувачами коронавірусу. Адже, якщо симптомів немає – тестування дітей на COVID-19 проводять рідко, відтак вони частіше “передають” коронавірус.

Читайте також:  До Івано-Франківська завітало "Місто професій" (ФОТОЗВІТ)

Діти дійсно можуть бути суперносіями COVID-19?
Німецькі вчені попередили, що так все ж вважати помилково. Оскільки цей вірус може передаватися і через дітей, але ймовірність набагато нижче, ніж передача від дорослого до дорослого.

Зверніть увагу! Зараження дитини від дитини – 0,3%, дорослого від дорослого – 4,4%. Виходить, що діти заражають один одного в 10 разів менше, ніж дорослі.

 

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.