facebook

Щоб нудно не жилося: з 1 квітня в Україні вводять низку важливих змін

З 1 квітня на українців чекає низка важливих змін. У країні зросте пенсійний вік, збільшаться ціни на проїзд, а перелік безоплатних медичних послуг стане ширшим.

Журналісти Апостроф TV підготували сюжет про те, які нововведення прийшли в Україну з першим днем другого місяця весни.

Весняний призов


В Україні стартував весняний призов. Він триватиме до червня. За даними Генштабу, у цей період призвуть понад 14 тисяч українців.

Сам процес відбуватиметься з дотриманням карантинних обмежень.

Підвищення пенсійного віку
В Україні виріс пенсійний вік для жінок. Відтепер вони можуть вийти на заслужений відпочинок рівно в 60.

Змінюються і вимоги до офіційного страхового стажу. Для виходу на пенсію у 60 років має бути 28 років вислуги, в 63 – від 18 до 28, а в 65 – від 15 до 18 років. Для пенсіонерів, які продовжуватимуть працювати офіційно, передбачені надбавки. Отримати їх можна буде вже у травні.

Кінець опалювального сезону
Добігає кінця опалювальний сезон. Як правило, тепло до будинків перестають подавати на початку квітня, коли середньодобова температура не опускається нижче +8 градусів.

Деякі великі міста вже визначилися з датами відключення. У Дніпрі батереї стануть холодними вже сьогодні, у Києві – у понеділок, 5 квітня, а в Харкові та Кропивницькому – з 15 квітня.

Тарифи на газ
Нововедення торкнуться і тарифів на газ. 1 квітня добігає кінця дія граничної вартості блакитного палива. Тепер постачальників не обмежуватимуть ціною у 6 гривень 99 копійок за кубометр.

Кожна компанія може пропонувати власну ціну на газ, але в межах ринку. Нині низка компаній вирішила залишити чинну ціну, а деякі навіть перевищили межу у 8 гривень 85 копійок.

Читайте також:  На кордоні з Угорщиною затримали українського дезертира: що про це відомо

Вартість проїзду в транспорті
Зросте і вартість проїзду у транспорті. “Укрзалізниця” тепер продаватиме свої квитки з націнкою у 2%. До кінця року вартість квитків збільшиться на 22%.

Натомість у столичному метро більше не працюватимуть зелені картки. Відтепер у підземці приймають виключно Kyiv Smart Card, банківські картки та одноразовий квиток.

Програма медичних гарантій
Безкоштовних послуг у лікарнях і поліклініках стане більше. Набуває чинності Програма медичних гарантій на 2021 рік. Вона включає 35 пакетів медичних послуг, серед яких екстрена та первинна медична допомога, хірургічні операції, лікування хворих на коронавірус, лікування раку, інсульту, туберкульозу, деякі стоматологічні послуги, вакцинація та інші.

Наприклад, на послуги стоматолога виділяється аж… 116 гривень.

“За ці кошти можна привітатися з лікарем-стоматологом. У нас стоматологічна допомога завжди відсотків на 90 була комерційною або господарсько-розрахунковою, або в приватному секторі. Для певних категорій населення передбачаються ті чи інші соціальні програми стоматологічної допомоги. Чому така сума? Ці 116 гривень прописали тому, що у відповідності до Конституції України начебто у нас вся медична допомога та медичне забезпечення є безоплатним. Тобто все сплачено нашими податками заздалегідь. Але ми бачимо, що насправді держава свою функцію медичного забезпечення населення не виконує на повну силу”, – розповів Апостроф TV голова Національної медичної палати Сергій Кравченко.

Окремий пакет – ведення вагітності в амбулаторних умовах. Це означає, що можна отримати безкоштовно весь спектр медичної допомоги. Заклад, який вестиме вагітність, жінка може обрати сама. З ним НСЗУ і укладе угоду.

Відповідно до нововведень, на супровід вагітності виділяють 720 гривень на місяць.

“Якщо перебіг вагітності фізіологічно абсолютно нормальний, то, можливо, цього достатньо. Але, зважаючи на те, що потрібно велику кількість лабораторно-діагностичних заходів пройти, скринінгу безпосередньо і ультразвукової діагностики, то 720 гривень… Ви подивіться на даний час, скільки в приватній клініці коштує, наприклад, ультразвукова діагностика”, – додав Сергій Кравченко.

Читайте також:  Скандал в пологовому будинку: лікарі скалічили дитину і підробили документи, батьки безсилі

Цьогоріч на Програму із держбюджету виділили 123 мільярди гривень.

“Літаюча” швидка допомога
Швидкі будуть не лише їздити, але й літати. В Україні розпочинають роботу перші пункти Системи авіаційної безпеки МВС. Одне з головних завдань цієї системи – доправляти пацієнтів у лікарні і надавати допомогу у разі необхідності.

До складу бригад входять пілоти і медики. Першим такий пункт запрацює на Львівщині. А наступного місяця він з’явиться і на Київщині.

Прописка в телефоні
Прописатися в квартирі можна, не виходячи з дому. Відтепер інформацію про реєстрацію місця проживання і про зняття з реєстрації людей можна подавати в електронному вигляді. Згодом така опція буде доступна і у порталі “Дія”.

Експеримент з електронною пропискою проходитиме поетапно. Спочатку він буде доступний лише тим, хто має ID-паспорт і за умови, якщо він прописується у власне житло. У чужому помешканні прописатися можна виключно за згодою власника в електронному вигляді.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.