facebook

Українців не вакцинуватимуть російським Sputnik V – Шмигаль

Україна не бачить сьогодні можливості використовувати російську вакцину Sputnik V і через те, що вона не пройшла необхідних стадій клінічних досліджень, так і з політичних мотивів.



Як передає Укрінформ, про це в інтерв’ю німецькій газеті «Більд» сказав Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, повідомляє Урядовий портал.

“Що ж до російської вакцини. Ми дійсно не бачимо сьогодні можливості використовувати в Україні Спутнік V з декількох причин. Вона не пройшла необхідних стадій клінічних досліджень. І друга причина – це те, що ми звичайно не можемо використовувати вакцину країни, з якою у нас триває військовий конфлікт”,- сказав Шмигаль.

Він наголосив, що якнайшвидша вакцинація є глобальним інтересом – і з точки зору здоров’я громадян, і у контексті відновлення економіки.

“Ми ж бачимо, як мутований вірус, який виникає в окремих точках планети, миттєво перекидається на інші країни та регіони. Україна веде перемовини з усіма світовими виробниками вакцини. На сьогодні з 6-ма з них підписані попередні угоди і 3 вакцини зареєстровані в Україні. Це AstraZeneca, Pfizer-BioNTech, Sinovac. Найближчим часом ми очікуємо поставку першої партії вакцин Pfizer-BioNTech за ініціативою COVAX, де Німеччина є одним з основних світових донорів і ініціатором такої міжнародної платформи. Ми вдячні Німеччині за участь у цій глобальній ініціативі”,- підкреслив Шмигаль.

Як повідомляв Укрінформ, 18 березня МОЗ отримав підтвердження про доставку в Україну до кінця березня – початку квітня 750 тис. доз вакцини AstraZeneca, а до кінця травня ще 1,2 млн доз цієї вакцини і вакцини Pfizer. Також найближчим часом Україна має отримати 1,5 млн доз вакцини AstraZeneca за державними контрактами. Очікується поставка вакцини “Коронавак” виробництва Sinovak та вакцини Novavax в обсязі 10 млн доз, ефективність вакцини складає 89,3%, а індійської розробки “Коваксін” від Bharat Biotech – 81%.

Читайте також:  "Івано-Франківськгаз" розігрує планшет за вчасно подані показники лічильника

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.