facebook

Що потрібно їсти під час Великого посту 2021: щоденний календар харчування

Великий піст – особливий період для всіх православних християн. Він встановлений на згадку про 40-денне постування Ісуса Христа в пустелі. Метою цього багатоденного посту є підготовка до Великодня.



Дати початку й закінчення Великого посту щороку різні й залежать від свята Великодня. Однак цей піст має фіксовану тривалість – 47 днів, пише Уніан.

Розпочинається Великий піст завжди у понеділок, за сім тижнів до Великодня, а завершується напередодні цього свята. Великдень цьогоріч святкується 2 травня. Отже, Великий піст у 2021 році триватиме з 15 березня по 1 травня.

Великий піст 2021: що можна й заборонено їсти

Це найбільш тривалий і суворий піст. Під забороною м’ясо, молочні продукти та яйця, а також усі страви з вмістом зазначених продуктів, зокрема й випічка, соуси і солодощі.

У перший та останній тижні слід дотримуватися особливо суворого посту.

Понеділок, середа та п’ятниця – найсуворіші дні посту. Це дні сухоїдіння, коли дозволено харчуватися лише невареними стравами без олії.

У вихідні можна готувати гарячу їжу з додаванням олії та випити трохи вина.

У такі великі свята, як Благовіщення Пресвятої Богородиці (7 квітня) та Вербна неділя (25 квітня), якщо вона не збігається зі Страсною седмицею, дозволяється готувати страви з рибою та морепродуктами.

Основними ж продуктами харчування на період Великого посту є овочі, фрукти, бобові, горіхи, сухофрукти, мед, хліб, а також різні соління та варення.

Крім обмежень у їжі, вірянам також рекомендовано утримуватися від розваг та алкоголю. Головними на весь цей час повинні стати молитви, адже це час очищення душі й тіла.

Меню на Великий піст: харчування по днях

15 березня (понеділок) – вищий ступінь суворості посту, тобто повне утримання від їжі.

16 березня (вівторок) – сухоїдіння – споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед.

17 березня (середа) – сухоїдіння – споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед.

Читайте також:  “Труться голими грудьми об капот авто”: у мережі опублікували еротичні фото українських знаменитостей

18 березня (четвер) – сухоїдіння – споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед.

19 березня (п’ятниця) – сухоїдіння – споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед.

20 березня (субота) – дозволяється варена рослинна їжа (каші, супи, тушковані овочі, гриби) з додаванням олії.

21 березня (неділя) – дозволяється варена рослинна їжа (каші, супи, тушковані овочі, гриби) з додаванням олії.

22 березня (понеділок) – сухоїдіння – споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед.

23 березня (вівторок) – дозволяється варена рослинна їжа без олії (каші, супи, тушковані овочі, гриби).

24 березня (середа) – сухоїдіння – споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед.

25 березня (четвер) – дозволяється варена рослинна їжа без олії (каші, супи, тушковані овочі, гриби).

26 березня (п’ятниця) – сухоїдіння – споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед.

27 березня (субота) – дозволяється варена рослинна їжа (каші, супи, тушковані овочі, гриби) з додаванням олії.

28 березня (неділя) – дозволяється варена рослинна їжа (каші, супи, тушковані овочі, гриби) з додаванням олії.

29 березня (понеділок) – сухоїдіння – споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.

30 березня (вівторок) – дозволяється варена рослинна їжа без олії (каші, супи, тушковані овочі, гриби).

31 березня (середа) – сухоїдіння – споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед

1 квітня (четвер) – дозволяється варена рослинна їжа без олії (каші, супи, тушковані овочі, гриби).

2 квітня (п’ятниця) – сухоїдіння – споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед.

Читайте також:  Два заводи Фірташа зупиняють роботу

3 квітня (субота) – дозволяється варена рослинна їжа (каші, супи, тушковані овочі, гриби) з додаванням олії.

4 квітня (неділя) – дозволяється варена рослинна їжа (каші, супи, тушковані овочі, гриби) з додаванням олії.

5 квітня (понеділок) – сухоїдіння – споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед

6 квітня (вівторок) – дозволяється варена рослинна їжа без олії (каші, супи, тушковані овочі, гриби)

7 квітня (середа) – сухоїдіння – споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед

8 квітня (четвер) – дозволяється варена рослинна їжа без олії (каші, супи, тушковані овочі, гриби).

9 квітня (п’ятниця) – сухоїдіння – споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.

10 квітня (субота) – дозволяється варена рослинна їжа (каші, супи, тушковані овочі, гриби) з додаванням олії.

11 квітня (неділя) – дозволяється варена рослинна їжа (каші, супи, тушковані овочі, гриби) з додаванням олії.

12 квітня (понеділок) – сухоїдіння – споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед.

13 квітня (вівторок) – дозволяється варена рослинна їжа без олії (каші, супи, тушковані овочі, гриби).

14 квітня (середа) – сухоїдіння – споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед.

15 квітня (четвер) – дозволяється варена рослинна їжа без олії (каші, супи, тушковані овочі, гриби).

16 квітня (п’ятниця) – сухоїдіння – споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед.

17 квітня (субота) – дозволяється варена рослинна їжа (каші, супи, тушковані овочі, гриби) з додаванням олії.

18 квітня (неділя) – дозволяється варена рослинна їжа (каші, супи, тушковані овочі, гриби) з додаванням олії.

Читайте також:  У мікрорайоні Пасічна пропонують створити парк

19 квітня (понеділок) – сухоїдіння – споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед.

20 квітня (вівторок) – дозволяється варена рослинна їжа без олії (каші, супи, тушковані овочі, гриби).

21 квітня (середа) – сухоїдіння – споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.

22 квітня (четвер) – дозволяється варена рослинна їжа без олії (каші, супи, тушковані овочі, гриби).

23 квітня (п’ятниця) – сухоїдіння – споживання не вареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.

24 квітня (субота) – Лазарева субота – дозволяється споживання рибної ікри, вареної рослинної їжі (каші, супи, тушковані овочі, гриби) з додаванням олії.

25 квітня (неділя) – Вербна неділя – дозволяється поласувати стравами з риби та морепродуктів.

26 квітня (понеділок) – сухоїдіння – споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед.

27 квітня (вівторок) – сухоїдіння – споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед.

28 квітня (середа) – сухоїдіння – споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед.

29 квітня (четвер) – сухоїдіння – споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед.

30 квітня (п’ятниця) – сухоїдіння – споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед.

1 травня (субота) – сухоїдіння – споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед.

Загалом цих правил харчування зобов’язані дотримуватися ченці, мирянам необов’язково проводити Великий піст за всієї строгості. Кожній людині варто в індивідуальному порядку разом із духівником визначати міру суворості свого посту.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.