facebook

Прощена неділя 2021: що не можна робити на свято

Прощена неділя 2021 року випадає на 14 березня. Це православне свято завершує Масляний тиждень – вірянам востаннє перед Великим постом дозволяється їсти скоромну їжу.



Головна його традиція – щире прощення всіх образ, примирення з ближніми та вступ у піст із чистою душею. Детальніше про традиції, прикмети і заборони свята читайте далі в матеріалі OBOZREVATEL.

Прощена неділя: значення і сенс свята
Прощена неділя має особливе значення для вірян, уособлюючи тілесне й духовне очищення напередодні Великого посту. Його дата змінюється з року в рік, бо залежить від дати Великодня – перехідного свята.

У народі здавна утвердилася думка, що без взаємного прощення Великий піст втрачає свій сенс навіть за дотримання всіх рекомендованих церквою обмежень. Тому в Прощену неділю треба від щирого серця пробачити всі образи й попросити вибачення самому.

Традиції Прощеної неділі
У Прощену, або Сиропусну неділю в храмах читають Євангеліє з частиною з Нагірної проповіді, у якій ідеться про прощення, піст і небесні скарби: тільки той, хто пробачив образи, може бути прощений Богом.

Люди цього дня в молитвах просять пробачення у Господа й оточення.

У відповідь на прохання про прощення варто відповідати: “Бог простить, і я прощаю”. Ці слова означають, що всі люди грішні і ніхто, крім Бога, не може судити інших. Прощення просять і в тих, хто відійшов у світ інший.

Якщо людині важко відпустити образу, варто відкрито сказати про це та покаятися в церкві. Крім того, священнослужителі рекомендують щиро молитися за кривдника і поставити свічку за його здоров’я в храмі.

Прощена неділя – останній день Масляної, коли люди ходять у гості одне до одного і влаштовують традиційні проводи зими зі спалюванням солом’яного опудала.

Читайте також:  Весняне рівнодення 2021: дата та що не можна робити

Що не можна робити в Прощену неділю
Злитися, сваритися, лихословити і загалом допускати негатив у думках і вчинках.

Виконувати важку фізичну працю, прати, прибирати.

Їсти м’ясо, а після заходу сонця – й інші заборонені у Великий піст продукти.

Вживати алкоголь.

Їжу, що залишилася, в понеділок вже не доїдають, а віддають її нужденним, домашнім тваринам або птахам.

Прикмети в Прощену неділю
Яке 14 березня, таке й літо буде.

Ясно – до врожаю пшениці.

Вітер із півдня – до дощового літа, з півночі – до холодного.

Капає з дахів – до теплого літа.

Сніг іде – до доброго врожаю і достатку грибів восени.

Калюжі біля порога – до багатого врожаю меду.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.