facebook

Україна на межі локдауну: чим закінчиться коронавірусний колапс на Заході

Україна опинилась серед лідерів у Європі за поширенням COVID-19. Найбільше випадків інфікування зафіксували лише в Італії та Польщі.



Про це йдеться у матеріалі ТСН.

Про те, що коронавірус в Україні у березні стрімко набирає обертів свідчить і статистика. Так, станом на ранок 11 березня зафіксовано 9 084 нових випадків COVID-19. Протягом доби від цієї хвороби померло 262 людей.

Такий сплеск захворювання медики пов’язують із новими штамами коронавірусу – британським та південноафриканським. Мутовані штами відрізняються коротким інкубаційним періодом в 1-3 днів, втричі більшою заразністю, зменшенням частки безсимптомних хворих чи легких форм захворювання, високою смертністю.

Ситуація на Заході України критична

Через різкий спалах COVID-19 Кабмін з 24 лютого повернув в Україну “адаптивний карантин”. У “червоній” зоні опинились Івано-Франківська, Чернівецька, Закарпатська та Житомирська області.

В Івано-Франківській області ситуація у лікарнях критична. За словами міського голови Франківська Руслана Марцінківа, у лікарнях уже немає місць, щоб розмістити там хворих на COVID-19. А тому міський голова звернувся за допомогою до обласного керівництва. Він просить дозволити розміщувати хворих в Івано-Франківському кардіологічному центрі ще на одному поверсі (раніше тут вже розмістили 40 ліжкомісць для інфікованих). Проте, як пише “Громадське радіо”, за словами директора цієї медустанови Віктора Якимчука, зробити це неможливо, оскільки у приміщенні є єдиний вихід та ліфт, а тому є ризик, що інші хворі із кардіоцентру також можуть інфікуватись коронавірусом.

А тому, місця для пацієнтів з COVID-19 шукають в екстреному режимі, а хворих, які вже можуть долікуватися вдома, виписують.

“Станом на 9 березня 15:00 ми припинили госпіталізацію у ЦМКЛ, бо немає місць, фізично немає де людей розміщувати. Я дав доручення в силовому варіанті – 4 приміщення, що належать Медуніверситету в ЦМКЛ, винести речі і поставити там ліжка”, – розповів Марцінків.

Бракує в Івано-Франківську також і медичного персоналу та кисневих точок. А тому до боротьби з залучили студентів-інтернів, а на кисень хворі люди змушені буквально чекати в чергах.

“Є проблема з кисневими точками. Певний час людина чекає на свою кисневу точку, дехто навіть у коридорі очікує, поки звільниться ліжко з кисневим забезпеченням. Такі сьогодні реалії”, – говорить мер Івано-Франківська.

Читайте також:  Медведєв знову погрожує Україні: "Це була дитяча розминка"

Непроста ситуація також і на Закарпатті. Завідувачка ковід-відділення Закарпатської обласної клінічної лікарні ім. Андрія Новака Оксана Цімбота звернулась до влади через спалах небезпечної хвороби. Медикиня стверджує, що ситуація із COVID-19 на Закарпатті є критичною, бо вірус стрімко поширюється та прогресує.

“Кисню та концентраторів уже не вистачає. Порожні ліжка є лише на коридорах, але вони не мають нічого, зокрема і медперсоналу. У такому режимі медперсонал не може працювати, люди просто “падають”. Система не витримує: зникає електрика, бо мережа не розрахована на напругу, коли у палатах є по 4 концентратори. Це все призведе до поганого кінця, бо хворі задихаються на очах. І ми не можемо їм допомогти. Хворі “гаснуть” на очах. COVID-19 помолодшав: зараз ним хворіють дуже багато 40-річних людей. Якщо раніше хворими були старші люди із хронічними хворобами, то зараз це молоді, які не мають хронічних захворювань”, – наголосила Оксана Цімбота.

Критичною із місцями у лікарнях є ситуація і у Чернівцях. За словами начальниці управління забезпечення медичного обслуговування у сфері охорони здоров’я міської ради Наталії Калмикової, 90% ліжкомісць в міських лікарнях уже заповнені.

Попри це у “червоних” Чернівцях продовжують святкувати весілля та організовувати гулянки, які зупиняють працівники патрульної поліції та Держпродспоживслужби. Так, 8-го березня відвідувачів приймали майже всі кафе та ресторани міста. Підприємці вдаються до хитрощів: зачиняються зсередини, аби правоохоронці не могли потрапити у заклад, або ж заклеюють вікна чорною плівкою. А міська рада після акцій протесту відновила роботу найбільшого в місті комунального Калинівського ринку.

“Були гучні весілля, гучні вечірки, корпоративи понад 100 осіб на 1 заклад. При намаганні донести їм інформацію про те, наскільки це небезпечно і що в середньому після таких весіль від 5 до 10 відвідувачів хворіють – ну їм байдуже”, – каже начальниця Держпродспоживслужби у Чернівецькій області Анжела Косован.

Спалах коронавірусу, що каже влада?

Те, що нові штами коронавірусу втричі заразніші, мають коротший інкубаційний період та є смертоноснішими визнає і міністр охорони здоров’я України Максим Степанов. За його даними, через це європейські країни відмовились від послаблення карантину.

Читайте також:  Франківець взяв участь в кулінарному шоу “Мастер Шеф”

“Низка європейських країн вже призупинила послаблення карантинних обмежень внаслідок проникнення на континент нових, більш небезпечних штамів COVID-19, зокрема мутованого “британського” та “африканського”, – сказав міністр охорони здоров’я під час брифінгу 9 березня.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час брифінгу 5 березня також заявив, що через спалах вірусу в Україні можуть ввести локдаун, як це було минулого року. Це зроблять, коли більшість регіонів України будуть в “червоній” зоні. Під час селекторної наради 9 березня очільник Кабміну заявив, що, окрім 4 регіонів України, де вже діє суворий карантин, є ще 10 областей, які через спалах COVID-19 можуть увійти до “червоної” зони вже найближчим часом.

Тоді, як президент Володимир Зеленський вимагає від Кабміну прискорити темпи вакцинації, щоб не довелось запроваджувати локдаун.

“Найправильнішою відповіддю на сьогоднішнє зростання кількості хворих на коронавірусну інфекцію є вакцинація, а не локдаун. Саме це є рішенням, щоб не було більшого приросту хворих”, – сказав 9 березня під час селекторної наради президент.

Натомість Андрій Садовий переконаний, що у разі різкого збільшення кількості хворих у Львові доведеться таки вводити локдаун. Наразі Львів готується до збільшення ліжко-місць для хворих на коронавірус. Їх тимчасово розмістять у двох міських лікарнях.

“Зараз ситуація досить тривожна, тому будемо змушені приймати достатньо непрості рішення. Щодо локдауну, тому думаю, що він цілком можливий. Зараз локдаун є на Франківщині, Закарпатті, Чернівецькій області. Також схожа ситуація є в світі: Естонія пішла на локдаун, в деяких країнах вже немає де лікувати хворих. Хвиля вірусу поступово заповнює Львівщину, тому ми на порозі дуже непростих рішень, але вірю, що ми зі всім впораємось”, – пояснив Садовий.

Чи потрібно в Україні запроваджувати локдаун

Епідеміологиня Людмила Мухарська пояснила, що спалах коронавірусу в Західній Україні має кілька причин.

“Ми маємо спалах захворюваності саме у тих регіонах, які межують із іншими країнами Європи. Наші кордони не закриті і люди можуть вільно пересуватися, це стає простором для розповсюдження вірусу. Другою причиною є новий, лабораторно доведений штам коронавірусу, який потрапив саме на Західну Україну. Він швидко поширюється, а тому зростає кількість інфікованих. Третьою причиною є те, що звичайні люди, як і власники закладів, яким дозволено працювати, не дотримуються необхідних протиепідемічних заходів. Але тут така проблема не лише в Україні, бо ми бачимо, що в інших країнах Європи зараз також відбувається спалах”, – пояснила Людмила Мухарська.

Читайте також:  Безкоштовні пологи в Україні – це реально! У Кабміні приголомшили новиною. І це тільки початок

Людмила Мухарська зазначила, що нові штами COVID-19, без карантинних обмежень можуть швидко поширитися із Західної України на всю територію держави, про що власне і свідчить статистика інфікованих у Києві за 10 березня.

“Інтенсивність його поширення залежатиме від заходів, які будуть введені в західних регіонах та від того, наскільки вони виконуватимуться. Бо ми бачимо, що в частині областей на заході України введений карантин “червоної” зони і якщо всіх його вимог дійсно дотримуватимуться, то недуга поширюватиметься не так швидко. Якщо ні, то вже скоро подібна ситуація буде по всій Україні”, – пояснила епідеміологиня.

Лікарка вважає, що за умов виконання умов адаптивного карантину, поширення хвороби можна буде зупинити.

“На запитання про необхідність введення локдауну, як це було рік тому, немає однозначної відповіді. Бо звичайно, чим жорсткіший карантин, тим менший ризик поширення COVID-19. Але з іншого боку є економічні та соціальні причини, які не дозволяють владі йти на жорсткіші кроки. На мій погляд, обмежувальні заходи потрібні і цей адаптивний карантин – це цілком нормальний спосіб боротьби з епідемією, але його умов потрібно дотримуватися”, – наголосила Людмила Мухарська.

Якщо ж українці не дотримуватимуться вимог карантину, то це може призвести до колапсу медичної системи.

“Нехтування карантинними вимогами призведе до медичного колапсу. Ми бачимо, що у західних областях із “червоної” зони це вже сталось. Відбулось дуже швидке поширення коронавірусу і регіони не встигли підготуватися. А карантин вводиться саме з цією метою, щоб розтягнути в часі швидке поширення хвороби. Бо карантин не може зупинити поширення хвороби, він може лише загальмувати цей процес для того, щоб медична система встигла підготуватися до викликів”, – додала епідеміологиня.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.