facebook

Українським підліткам заборонять купувати ліки без паспорта

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, яким пропонують заборонити продаж лікарських засобів дітям до 14 років. Він став особливо актуальним після того, як в Україні прокотилася нова хвиля спроб самогубства серед підлітків за допомогою великої кількості таблеток. І хоч до таких вчинків дітей штовхають “ігри” в соціальних мережах і їхній психологічний стан, парламентарії вирішили запобігти проблемі законодавчим шляхом.



OBOZREVATEL розібрався, які саме обмеження пропонують ввести народні депутати і чи будуть вони ефективними.

Що змінить закон?
Ключова деталь законопроєкту №5122 – під час купівлі ліків в аптеці підліток повинен буде показати паспорт (який громадяни України вже отримують у 14-річному віці) в разі виникнення сумнівів щодо його віку. Автори документа вважають, що він унеможливить неконтрольоване споживання дітьми таблеток не за призначенням.

У коментарі OBOZREVATEL один із ініціаторів законопроєкту, нардепка Оксана Дмитрієва наголосила, що проєкт закону писали швидко, тому він буде доопрацьовуватися.

“Ключовий момент – невідкладні заходи. І це – заборона реалізації. Інтернет-торгівля – це окрема стаття, і вона не відкидає заборони на реалізацію. У середу (3 березня) цей проєкт закону та ще два альтернативні ми розглядатимемо на засіданні комітету з питань здоров’я нації й вийдемо на той варіант, який оптимально зможе врегулювати це питання”, – сказала вона.

За дітьми залишиться право купувати в аптеці супутні товари:

засоби особистої гігієни;

мінеральну воду;

харчові добавки;

косметику.

Порушив правила – отримаєш покарання
Окрім цього законопроєкту, у ВР працюють над внесенням змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, щоб встановити відповідальність за продаж дітям ліків. За таке порушення хочуть штрафувати на суму від 102 до 425 грн, а за повторне порушення – від 425 до 1190 грн.

Читайте також:  Скандал з приниженням підлітків копами на Прикарпатті: з'явилися важливі деталі про винних

Проблему в аптеці не вирішити: позиція фармацевтичної галузі
Представники фармацевтичної галузі не проти ухвалення законопроєкту, проте вважають проблему соціальною, яку не вирішити лише обмеженням щодо продажу ліків.

У коментарі OBOZREVATEL директор Аптечної професійної асоціації України, доктор фармацевтичних наук, професор Володимир Руденко зазначив, що на дітей впливає нездорове користування інтернетом.

“Проблема, яка виникла в нашій країні, соціального характеру. Тому що надзвичайно великий вплив на підліткове середовище мають соціальні мережі. Я не проти, це дуже сучасний комунікативний засіб, але в той же час там розповсюджується інформація, яка має негативний вплив на свідомість молодого покоління. Через карантин обмежилося спілкування і молодь заліза в телефони, а там хто на що гаразд. Хтось від таблеток хоче отримати ефект чи афект, а хтось хоче швидко вирости”, – сказав Руденко.

Він називає нетиповими випадки, коли діти свідомо купують ліки, щоб заподіяти собі шкоду. Зазвичай діти з’являються в аптеці, коли їм погано і потрібна допомога, або коли вони купують щось за проханням батьків чи рідних.

“Часто підлітки звертаються до аптечних працівників, якщо їм погано, почалася алергія. Є речі, які складно піддати жорстким обмеженням. Але враховуючи ті випадки, які відбулися, мабуть, треба такі обмеження ввести. Це допоможе, ми підтримуємо ці правила”, – додав Руденко.

Нагадаємо, Україну накрила хвиля підліткових самогубств, причиною яких могли стати так звані групи смерті в соціальних мережах і “челенджі”, які там популярні.

Один із резонансних випадків стався 16 лютого в ліцеї “Гармонія” на Київщині: дві дівчини, учениці сьомого класу, серйозно отруїлися лікарським засобом “Дротаверин”, одна учениця померла. Уповноважений з прав дитини в Україні Микола Кулеба підтвердив можливість участі дівчаток в інтернет-“грі”.

Читайте також:  Аваков подарував ще один пістолет дружині кума Порошенка. За АТО

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.