facebook

В Раді підтримали законопроект про накопичувальну пенсію: що це означає для українців

Накопичувальна пенсія, очевидно, в Україні буде впроваджена вже найближчим часом. У профільному комітеті Верховної Ради підтримали законопроект за авторством нардепа Галини Третьякової.



Законопроет про накопичувальну пенсію, запропонований Третьяковою, отримав схвалення комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, і його вже найближчим часом мають відправити на повторне перше читання. Якщо депутати проголосують за цей закон, то накопичувальна пенсія стане обов’язковою, і відрахування на неї йтимуть із зарплат усіх українців. Звісно тих, які працюють легально.

Хто і скільки зобов’язаний буде платити
Всі, хто є платниками ЄСВ, муситимуть платити накопичувальні внески. Для початку братимуть 2% від бази нарахування з роботодавців та 1% – із найманих працівників. Далі ці відсотки зростатимуть, але в будь-якому випадку роботодавець мусить віддавати на 1% більше, ніж його працівник.

Що буде з ЄСВ при запровадженні накопичувальної пенсії
ЄСВ усі будуть платити, як і зазвичай. Але він стане менше на ті відсотки, які підуть на накопичувальні рахунки. Тобто, пенсії із солідарного Пенсійного фонду все одно платитимуть, але вони можуть стати трохи менші. Конкретно – це означає що вони стануть меншими для теперішніх пенсіонерів, адже гроші з ЄСВ тепер розподілятимуться на солідарний Пенсійний фонд і накопичувальний.

Критика законопроекту Третьякової
Найбільше розкритикувала цей законопроект Юлія Тимошенко, яка була присутня на засіданні комітету. Вона каже, що в ньому немає навіть згадки про кримінальну відповідальність на випадок, якщо гроші з накопичувального фонду вкрадуть.

“МММ і кредитні спілки в одному флаконі”, – зауважила Юлія Володимирівна і підсумувала, що вона свого голосу за такий закон не віддасть.

До речі, крім того, що гроші з накопичувальної пенсії можуть бути вкрадені, цей законопроект, як і сама ідея накопичувальної пенсії, має немало вузьких місць. Це, зокрема, і відсутність можливостей для ефективних вкладень накопичених грошей, і висока інфляція в нашій державі.

Читайте також:  У Росії зробили заяву щодо політв’язня Гриба

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.