facebook

Україна отримає вакцину CoviShield з Індії: що відомо про препарат і його ефективності

Україна найближчим часом очікує поставки з Індії першого траншу в 500 тисяч доз вакцини проти коронавируса під назвою CoviShield виробника Serum Institute India (SII).



Розробниками препарату стали Оксфордський університет і компанія AstraZeneca. Фактично, він є тією ж “оксфордской” вакциною, яку для локального індійського ринку випускає SII. OBOZREVATEL розповідає докладніше про те, що вдає із себе CoviShield, яка його ефективність і які країни вже скористалися препаратом.

Що відомо про вакцину CoviShield
Препарат від Oxford & AstraZeneca виготовляється на місцевому рівні Індійським інститутом сироватки, найбільшим в світі виробником вакцин (понад 50 мільйонів доз на місяць).

CoviShield зроблено з ослабленою версії вірусу застуди (відомого як аденовірус) від шимпанзе, пише ВВС. Його було змінено, щоб більше бути схожим на коронавірус, хоча і не може викликати хвороби. Коли препарат вводиться пацієнтові, він спонукає імунну систему почати виробляти антитіла і змушує її атакувати будь-яку Коронавірусние інфекцію.

Препарат вводиться внутрішньом’язово двома дозами з інтервалом від 4 до 12 тижнів (28 днів). Його можна безпечно зберігати при температурі від -2 ° C до -8 ° C, приблизно так само, як і в домашньому холодильнику. Це полегшує його поширення, порівняно з деякими іншими вакцини.

Як відомо, препарат від Pfizer & BioNTech, який в даний час застосовується в декількох країнах, повинен зберігатися при -70 ° C, і його можна переміщати тільки ограніченнийм кількість разів – це особлива проблема в Індії, де літні температури можуть досягати + 50 ° C.

Наскільки ефективний препарат CoviShield
Міжнародні клінічні випробування вакцини Oxford & AstraZeneca показали, що, коли людям вводили половину дози, а потім повну, ефективність досягала 90%.

Читайте також:  12-річна дівчина рiзaлa власну собаку лезом та зняла це на відео

Неопубліковані дослідження припускають, що більш тривалий проміжок між першою і другою дозами збільшує загальну ефективність уколу – в підгрупі, що отримала вакцину таким чином, було виявлено, що її ефективність після першого уколу становить 70%.

Індійські фахівці з SII кажуть, що препарат CoviShield “високоефективний” і підтверджується даними випробувань III фази з Бразилії та Великобританії.

Але група із захисту прав пацієнтів All India Drug Action Network заявляє, що схвалення цієї вакцини було поспішним, оскільки виробник не завершив “проміжне дослідження” препарату на індійців.

Компанія-виробник запевнила, що спробує провести проміжні випробування вакцини в Індії в лютому. Деякі експерти кажуть, нібито немає ніяких підстав підозрювати, що це не спрацює, враховуючи, що вже проведені клінічні випробування проходили серед людей різного віку і національностей завершилися успішно.

Які країни підписалися на поставку CoviShield з Індії
Вакцини від AstraZeneca проти COVID-19 і CoviShield були схвалені для екстреного використання Всесвітньою організацією охорони здоров’я для активної імунізації, щоб запобігти зараженню у осіб 18 років і старше. А в кінці 2020 року CoviShield схвалили до застосування в Великобританії й Аргентині. Деякі з перших доз вже відправлено в Бутан, Бангладеш, Непал, М’янма, на Мальдіви і Сейшели.

Частина виготовлених доз Індія експортувала як “подарунки” (допомога “бідним” країнам), а решта – згідно з комерційними угодами, підписаними між виробником і цими країнами.

Ще в червні минулого року AstraZeneca уклала ліцензійну угоду з Індійським інститутом сироватки на поставку 1 мільярда доз для країн з низьким і середнім рівнем доходу із зобов’язанням надати 400 мільйонів до кінця 2020 року.

Індія планує відправити дози в Шрі-Ланку, Афганістан і Маврикій після отримання дозволів регулюючих органів з цих країн. SII також дозволив комерційний експорт вакцини CoviShield в Бразилію.

Читайте також:  З головної ялинки України в Києві зняли "чаклунський" капелюх. Фото

У ВООЗ повідомили, що дозвіл на вакцину AstraZeneca і препарат CoviShield, вироблений SII, забезпечує глобальний доступ до вакцин під час пандемії, пише The Iindian Express. Відзначається, що AstraZeneca і SII тепер будуть співпрацювати з центром COVAX, щоб почати поставки по всьому світу, причому якомога швидше – в країни з низьким і середнім рівнем доходів. Очікується, що в першій половині 2021 року понад 300 мільйонів доз вакцини будуть доступні 145 країнам через COVAX.

Днями міністр охорони здоров’я України Максим Степанов полетів до Індії домовлятися з найбільшим в цій країні виробником вакцин. Пізніше в посольстві Індії заявили, що завдяки особистому проханню президента Володимира Зеленського, постійним зусиллям українських МОЗ та МЗС, а також посла Індії Партха Сатпаті Україна стала однією з перших країн, які отримали вакцину з Індії в лютому.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.